Reacţia sa vine după ce marţi agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings a apreciat că tensiunile geopolitice dintre Rusia şi Ucraina şi redresarea lentă din Europa Centrală şi de Est (CEE) susţin perspectiva negativă atribuită sectorului bancar austriac.

'Subsidiara UniCredit din Ungaria a fost una din puţinele profitabile până la sfârşitul trimestrului trei din 2013 şi acesta este unul din motivele pentru care banca nu va ieşi de pe piaţa ungară, celălalt motiv fiind aşteptările noastre referitoarea la creşterea economiei ţării în 2014 şi în următorii ani', a afirmat oficialul. Acesta a adăugat: 'Monitorizăm cu atenţie mediul de afaceri şi studiem toate oportunităţile pentru a adapta modelul nostru de afaceri şi pentru a obţine rezultate pozitive'.

Marile bănci austriece au o prezenţă solidă în Europa Centrală şi de Est, unde câştigurile din majoritatea statelor rămân reduse. Pe principalele pieţe ale băncilor austriece, Fitch se aşteaptă anul viitor la o redresare lentă dar graduală în România (în special la subsidiara Erste Bank) şi la stagnare în Ungaria (mai ales la Erste şi RBI).

Fitch apreciază că băncile austriece pot înregistra câştiguri eficiente pentru a compensa unele presiuni dar cele mai mari – UniCredit Bank Austria şi Raiffeisen Bank International (RBI) – sunt puternic expuse la Rusia şi Ucraina şi sunt vulnerabile la riscurile ce derivă din continuarea crizei.

Performanţele tuturor marilor bănci austriece vor continua să depindă de pieţele cu o evoluţie performantă, cum ar fi Cehia şi Slovacia. Condiţiile operaţionale dificile din Ungaria şi calitatea slabă a activelor vor face din această ţară o povară pentru câştigurile subsidiarelor austriece în 2015. Probabilitatea ca băncile austriece să părăsească Ungaria a sporit, pe fondul incertitudinilor privind perspectivele de redresare ale acestei pieţe pe termen lung, apreciază Fitch.

Băncile austriece, în special Bank Austria, Erste Group Bank AG şi Raiffeisen Bank International AG (RBI), sunt cei mai mari creditori ai fostelor state comuniste din Europa de Est şi au o prezenţă importantă inclusiv în România.

SURSA: Agerpres