Acesta a precizat că Executivul ungar a alocat pentru acest an suma două miliarde de forinţi (6,5 milioane de euro) pentru a subvenţiona achiziţia de automobile electrice, urmând ca anul viitor bugetul pentru acest program să fie majorat la trei miliarde de forinţi (aproximativ 9,7 milioane de euro). 

Grantul va fi disponibil pentru achiziţionarea sau leasingul de vehicule noi cu un preţ de maxim 15 milioane forinţi (48.000 de euro). Sprijinul statului va acoperi maxim 21% din preţul de achiziţie, sau 1,5 milioane forinţi pentru fiecare achiziţie. Cererile pentru obţinerea de subvenţii pot fi depuse începând cu data de 27 octombrie iar de aceste subvenţii pot beneficia persoanele fizice, companiile, organizaţiile civile, autorităţile locale, organisme publice şi instituţii bugetare. 

În România, programul 'Rabla' se va derula, în 2016, în aceleaşi condiţii ca şi în anul anterior, singura modificare fiind apariţia secţiunii dedicată autovehiculelor electrice, intitulată 'Rabla Plus'. În acest an, valoarea totală a programului este de 220 de milioane lei, din care 75 de milioane de lei vor fi alocate extensiei "Rabla Plus", prin care românii pot cumpăra maşini electrice 100%. În cazul programului "Rabla Plus" va exista o primă de 5.000 de lei acordată celor care vor să cumpere un automobil nou hibrid, iar pe de altă parte de 20.000 de lei pentru o maşină 100% electrică. În cadrul programului "Rabla Plus" va exista şi componenta de finanţare a infrastructurii electrice.

SURSA: Agerpres


Te-ar putea interesa și: