Premierul ungar recunoaște inevitabilitatea plății amenzii impuse de CJUE

Viktor Orban a afirmat la postul public de radio Kossuth că nu pot să evite plata amenzii, recunoscând că nu poate să nu plătească.

Totodată, el a indicat că examinează opțiuni pentru o soluție care să fie „mai dureroasă pentru Bruxelles decât pentru Ungaria”.

Premierul ungar a caracterizat amenda drept uriașă, „şocantă şi dementă”.

Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a obligat Ungaria să plătească o amendă de 200 de milioane de euro și o penalitate zilnică de un milion de euro pentru nerespectarea legislației UE privind protecția migranților.

Potrivit informațiilor de la Curtea Europeană de Justiție, Ungaria a omis în mod deliberat să pună în aplicare o hotărâre din decembrie 2020 referitoare la protecția internațională a migranților.

Viktor Orban
SURSA FOTO: Facebook, Orbán Viktor

Hotărârea vizează restricționarea accesului la procedurile de protecție internațională prin crearea unor zone de tranzit închise, aflate în apropierea frontierei cu Serbia, unde solicitanții de azil trebuiau să aștepte soluționarea cererilor lor.

Ungaria practică „returnări forţate” către ţări terţe, în special Serbia, o acțiune criticată atât de Uniunea Europeană, cât și de organizațiile neguvernamentale umanitare.

Această practică este considerată o amenințare semnificativă la adresa unității dreptului Uniunii Europene, având un impact extrem de grav asupra intereselor private, în special ale solicitanților de azil, precum și asupra interesului public, a informat Curtea de Justiție a Uniunii Europene.

În replică la CJUE, Orban respinge acuzațiile de „șantaj” și acuză „tribunalul lui Soros”

Într-o primă reacție, atât Viktor Orban, cât și ministrul său de interne, Gergely Gulyas, au respins acuzațiile de „șantaj” și au subliniat că guvernul va menține hotărât politica de a nu permite intrarea migranților care au tranzitat o altă țară sigură înainte de a ajunge în Ungaria.

Orban a reiterat criticile împotriva CJUE și UE, afirmând că aceste instituții servesc interesele miliardarului filantrop George Soros, un adversar politic, pe care îl acuză că ar avea un plan de a aduce în Europa un milion de migranți anual.

În interviul citat de MTI, Orban a declarat că „Bula de la Bruxelles”, fie că este vorba de Parlamentul European, de Comisie sau de justiție, „este plină de oamenii lui Soros”.

Premierul ultranaționalist a declarat că sentința a fost decisă de tribunalul lui Soros și că Bruxelles-ul este plin de oamenii lui Soros.

„Sentinţa a fost decisă de tribunalul lui Soros. Bruxelles-ul este plin de oamenii lui Soros”, a declarat premierul Ungariei.

El a susținut că magnatul american de origine ungară dorește ca Europa creștină să devină un continent cu populație mixtă.

„Europa creştină să devină un continent cu populaţie mixtă”, transmite Viktor Orban.

Orban a mai adăugat că Bruxelles-ul nu are dreptul să le spună cu cine ar trebui să trăiască ungurii.

„Bruxelles-ul nu are dreptul să ne spună cu cine ar trebui să trăim noi”, a mai declarat Viktor Orban.