Concluzii șocante ale unei analize efectuate de ICIS, o cunoscută companie de consultanță: în următorii zece ani, România va importa energie electrică din Ungaria, pe măsură ce capacitățile de producție de la noi se vor închide treptat.

De vină sunt costurilor tot mai mari cu emisiile, dar și Guvernul, care nu are o atitudine foarte hotărâtă referitoare la regenerabile, arată sursa citată.

Astfel, în deceniul următor, piața angro de energie electrică din România va deveni mai scumpă decât cea din Ungaria, inversându-se astfel un trend care există din anul 2014, când s-a realizat cuplarea piețelor spot între România, Ungaria, Slovacia și Cehia.

Mai mult decât atât: diferența de preț dintre piața noastră și cea din Ungaria se va accentua, până în 2024, în sens invers situației de acum: prețul mediu din România va fi cu 8 euro/MWh mai mare decât cel din Ungaria, iar diferențele se vor aplatiza din nou spre sfârșitul deceniului viitor.

Motivele țin, pe de o parte, de fundamentele pieței din România, care va cunoaște o scădere a capacității de generare în sectorul termo, afectat de costurile cu certificatele de emisii, în condițiile în care va crește cererea de electricitate. În partea ungară, este așteptată apariția mai multor surse de energie competitivă.

Pe scurt, Ungaria importă energie din România, dar situația se va schimba: ICIS prognozează o creștere rapidă a prețurilor în România, astfel încât, în anul 2020 prețurile de la noi vor deveni mai mari decât cele din Ungaria, situație care se va menține cel puțin până la nivelul anului 2030.

În România, cererea de energie electrică va înregistra o creștere de 1% pe an, pe baza estimărilor Transelectrica și, ca atare, diferența dintre producție și consum, care acum nu există, va fi de 6 TWh în 2024, în favoarea consumului, ceea ce va crea un deficit.

De cealaltă parte, în Ungaria, centralele noi și eficiente pe gaze și noua centrală Matra 3 sunt elementele cheie care vor păstra prețurile sub nivelul celor din România, alături de importurile din piețele cu care vecinii noștri sunt conectați, arată prognoza citată.