Liderul UDMR este pregătit pentru o candidatură la prezidențiale, susține Maszol.ro. Kelemen a declarat că în cazul în care Consiliul Reprezentanților Uniunii decide acest lucru, va candida cu siguranță.

“Am avut o serie de discuții cu colegii mei în ultima vreme. Le-am spus să nu considerăm de la sine înțeles că eu voi fi candidatul. Opinia marii majorități a colegilor a fost că această sarcină trebuie asumată de președintele Uniunii. Această propunere a fost formulată de mai multe persoane și despre această propunere va decide CRU. Astăzi această variantă se conturează. Totuși, slavă Domnului, UDMR are mulți politicieni care ar putea să îndeplinească aceste îndatoriri. Și eu acum nu vorbesc de campanie, ceea ce desigur poate fi susținută de o serie de persoane. Dar noi avem și politicieni care ar putea să îndeplinească bine îndatoririle președintelui de stat”, a spus Kelemen Hunor.

“Desemnarea unui candidat pentru alegerile prezidențiale vorbește despre respectul de sine al comunității, al maghiarilor din Transilvania, de faptul că în calitate de cetățeni cu drepturi depline putem să dăm un președinte de stat, pentru că avem personalități capabile pentru aceste îndatoriri. Un alt considerent este cel de a arătat că UDMR este o organizație politică care are idei despre viitorul statului și își poate formula ideile despre aceste mesaje către societate. În al treilea rând, campaniile electorale din ultimii ani au constituit o platformă excelentă pentru dialogul dintre români și maghiari. Putem să declarăm că participarea noastră la guvernare a fost primită cu o încredere mult mai mare atunci când am participat în campania alegerilor prezidențiale, fapt întărit și de semnalele primite din sfera politică română. În al patrulea rând, deoarece din cauza prejudecăților din România candidatul nostru nu intră în al doilea tur, nu există o constrângere pentru a maximiza voturile, față de alte alegeri putem să avem o campanie mai relaxată, și putem să introducem teme care în alte campanii politice nu au un caracter atât de pronunțat.”, a mai adăugat acesta.

Liderul UDMR a vorbit și despre discuțiile purtate cu premierul Viorica Dăncilă.

“Nu am mai discutat cu premierul, dar se poate discuta cu Viorica Dăncilă despre multe lucruri, mai ales despre politica guvernului privind minoritățile naționale. Cu toate acestea, nu putem discuta în substanță despre un lucru: despre situația, soarta coaliției, despre rolul jucat de UDMR privind situația, soarta coaliției. Nici nu se pune problema să ne asumăm un rol guvernamental, acest lucru este exclus. Coaliția încă există, astăzi încă are majoritate, nu e nevoie de noi pentru majoritate. Iar dacă pierd majoritatea, atunci asta este. Noi nu vom înlocui forța politică care se desprinde din majoritate. Asta pot eu să răspund la această întrebare, și această poziție nu se va schimba în următoarea perioadă”.