Scandalul de la cimitirul din Valea Uzului este departe de a se fi încheiat. În iunie, câteva mii de români au forțat cordonul de jandarmi și au pătruns în cimitir pentru a participa la slujba de sfinţire ortodoxă a parcelei româneşti.

Această mișcare i-a scos din minți pe unguri care s-au adresat Comitetului de Miniştri al Consiliului Europei. Aceștia au solicitat întocmirea unui raport în cazul Cimitirului din Valea Uzului, relatează agenţia ungară de presă MTI, conform mediafax.

Attila Tilki, membru al delegației Ungariei în Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE), aflat la Strasbourg, la sesiunea de toamnă a adunării, a declarat marți, pentru MTI, că Ungaria se aşteaptă de la Comitetul de Miniştri să stabilească, printr-un punct de vedere unitar, faptul că Primăria Dărmăneşti şi-a depăşit atribuţiile şi a construit cruci de beton peste mormintele unor soldaţi maghiari.

„Sperăm ca printr-o atitudine luată de către Comitetul de Miniştri să poată fi prevenite situaţiile similare oriunde altundeva pe teritoriul Uniunii Europene”, a spus Tilki.

Potrivit acestuia, peste tot în Europa sunt cimitire militare. „Dacă nu acţionăm destul de ferm în cazul Cimitirului Militar din Valea Uzului, forţele naţionaliste pot fi încurajate şi pot apărea insulte similare şi în cimitirele militare din alte părţi şi, prin ele, şi la adresa comunităţilor locale de minorităţi”, a subliniat acesta.

Tilki a mai adăugat că Ungaria speră, în baza unei declaraţii unitare a Comitetului de Miniştri, şi în readucerea cimitirului la stadiul initial, mai spune sursa citată.