Reprezentanții acestora au semnat un Memorandum de înțelegere privind realizarea Coridorului vertical de gaze. Părțile semnatare ale documentul sunt operatorii de sisteme de transport a gazelor din Bulgaria, Grecia, România și Ungaria, respectiv Bulgartransgaz EAD, DESFA SA, TRANSGAZ SA, FGSZ Ltd, precum și compania de proiect ICGI, care implementează proiectul pentru interconectarea dintre Grecia și Bulgaria, potrivit g4media.ro

Statele se angajează să dezvolte și să promoveze proiectele-cheie de interconectare transfrontalieră

Pe lângă proiectele identificate de către Comisia Europeană ca fiind de „interes comun”, statele se angajează să dezvolte și orice alte proiecte care contribuie la realizarea coridorului.

Potrivit companiei bulgare, astfel de proiecte vor ajuta la crearea unei piețe liberalizate, competitive și transparente a gazelor naturale în Bulgaria, precum și la diversificarea surselor și a rutelor.

Acest lucru va ajuta considerabil la creșterea independenței și securității energetice a țării. Pentru a atinge aceste obiective, compania lucrează atât la construirea infrastructurii necesare, cât și la crearea tuturor condițiilor necesare pentru funcționarea pieței de gaz din țară, se arată în comunicat, conform sursei menționate.

Noul Memorandum de Înțelegere

Noul Memorandum de Înțelegere semnat va contribui la continuarea bunei cooperări și coordonări între operatori, precum și la finalizarea derulării și implementării de noi proiecte.

Acestea sunt proiectul pentru un terminal de gaz natural lichefiat în apropiere de Alexandroupolis și interconectarea Grecia-Bulgaria (IGB). Cele două proiecte sunt esențiale pentru realizarea diversificării surselor și rutelor, deoarece vor oferi accesul Europei Centrale și de Sud-Est la gazul natural din Azerbaidjan prin conductele de gaze trans-adriatice și trans-anatoliene deja construite în Grecia și Turcia, precum și GNL din diferite surse, se arată în comunicatul de presă.