Mai precis, UE se teme că Boris Johnson va convinge Ungaria să-şi exercite dreptul de veto privind amânarea Brexitului.

Uniunea Europeană se teme că Boris Johnson complotează pentru a convinge Ungaria să-şi folosească dreptul de veto pe amânarea Brexitului, într-o mişcare care ar creşte dramatic riscul ca Marea Britanie să iasă din blocul comunitar fără un acord, potrivit Bloomberg, citat de adevarul.ro. 

Însă oficiali ai UE – care este în favoarea unei prelungiri, dacă aceasta e sngura cale pentru a prevenit un Brexit fără acord – se tem că unul dintre propriii lor lideri ar putea să ajute planurile lui Johnson. Ca un divorţ fără acord să fie evitat, toate cele 27 membre UE trebuie să fie de acord cu prelungirea perioade de prelungire a Brexitului, la un summit din octombrie, de la Bruxelles.

Negociatorul şef al UE Michel Barnier a declarat că nu are motive de a fi optimist privind şansele de a ajunge înainte de jumătatea lui octombrie la un acord cu Londra privind ieşirea Marii Britanii din blocul comunitar, relatează AFP.

„Nu avem motive să fim optimişti” privind şansele să ajungem la un acord înaintea summitului european organizat pe 17 şi 18 octombrie, a avertizat el în faţa şefilor de grupuri din Parlamentul European, potrivit unui comunicat remis presei.

„Nu pot să vă spun obiectiv dacă contactele angajate cu guvernul dlui Johnson vor putea duce la un acord la jumătatea lui octombrie”, a precizat el.

„Vom vedea în următoarele săptămâni dacă britanicii sunt în măsură să ne facă propuneri concrete în scris care să fie operaţionale din punct de vedere juridic”, a subliniat el.

Uniunea Europeană va trebui să ia act de situaţie cu prilejul summitului european, a reamintit el. „Dacă nu ajungem la un acord, Consiliul European va trebui să ia act şi să se pronunţe asupra unei eventuale amânări suplimentare, dacă ea este solicitată”, a precizat el.

Ieşirea Marii Britanii este prevăzută la 31 octombrie, în ajunul începerii mandatului noii Comisii Europene prezidate de germana Ursula von der Leyen.