”Alege patria!”, sub acest slogan a lansat o campanie Guvernul ungar în vederea popularizării produselor fabricate în țară.

”Pericolul epidemiei ne-a învățat că în oricare moment neașteptat granițele țării pot fi închise și atunci putem conta doar pe noi. De aici se vor deschide cu totul alte dimensiuni, deoarece economia țării trebuie să asigure necesarul populației”, a declarat ministrul agriculturii, István Nagy, conform HIRADO.HU.

”Produsele autohtone să fie pe primul loc”

El a adăugat: Pentru ca industria alimentară ungară să înregistreze performanțe și în viitor este nevoie ca pentru consumatori produsele autohtone să fie pe primul loc față de cele importate.

Scopul nostru este ca gospodăriile familiale, firmele de procesare a produselor alimentare, întreprinderile mici și mijlocii să reprezinte coloana vertebrală a aprovizionării cu produsele alimentare din țară. În acest sens este nevoie de decizia conștientă a consumatorilor.

Dacă alegem produsele autohtone vom consolida economia ungară, a mai precizat ministrul agriculturii, subliniind: Astfel putem asigura existența a mai multor mii de producători, precum și supraviețuirea în mediul rural, dincolo de de faptul că produsele autohtone sunt proaspete, au gust, sunt naturale și pot fi controlate.

Modernizarea piețelor de producători

Guvernul acordă sprijin și pentru dezvoltarea gospodăriilor țărănești, a micilor producători și pentru producerea produselor la nivel local, a precizat István Nagy, care a mai spus:

”Scopul programului nostru, în valoare de 5,5 miliarde de forinți, este ca grădinile să fie cultivate. De aceea alocăm 15 mii de euro pe proiect ca să se dezvolte și ceea mai mică gospodărie. De asemenea, administrațiile publice locale pot solicita un sprijin financiar în valoare de 100 de milioane de forinți în vederea înființării, respectiv modernizării piețelor de producători.

Dacă vrem ca gâsca, rața, iepurele sau laptele, brânza și cașcavalul să ajungă pe piață, atunci avem nevoie de vitrine frigorifice, de curent electric, adică avem nevoie ca secolul XXI să intre și aici, la acest nivel”.

Ministrul ungar al agriculturii și-a exprimat încrederea că dacă se va dezvolta infrastructura, ”succesul produselor autohtone se va vedea negreșit și ne vom da seama cu toții că avem doar de câștigat dacă alegem produsele ungurești”.