Ungaria menține legătura cu Rusia

Ministrul Afacerilor Externe din Ungaria, Peter Szijjarto, a participat, joi, la Reuniunea OSCE de la Skopje (Macedonia de Nord). În cadrul acelui eveniment, oficialul maghiar a reamintit tuturor că politica externă a Ungariei se bazează pe interesul național.

De aceea, de acum încolo, Budapesta va coopera cu Moscova în ceea ce privește aprovizionarea cu energie, exact cum a făcut-o și-n trecut. Potrivit lui, Guvernul de la Budapesta nu acceptă nicio presiune din exterior.

Ministrul Afacerilor de Externe din Rusia, Serghei Lavrov, i-a dat asigurări omologului său că vor fi respectate contractele încheiate între Moscova și Budapesta în ceea ce privește aprovizionarea cu gaze naturale și petrol.

„Politica noastră externă se bazează pe interesul național și nu acceptăm nicio presiune externă. De aceea, în perioada următoare, vom coopera cu Rusia în ceea ce privește aprovizionarea cu energie în același mod în care am făcut-o și până acum. Cele mai importante două știri în acest context sunt:

Noaptea trecută am finalizat lucrările la peretele de separație de la Paks, ceea ce înseamnă că am construit 2,7 kilometri de perete de separație cu o viteză record, astfel încât rămâne un obiectiv realist ca noile unități ale centralei nucleare de la Paks să intre în producție până la începutul anilor 2030.

De asemenea, în ceea ce privește aprovizionarea cu gaze și petrol, colegul nostru Serghei Lavrov ne-a asigurat că Rusia și companiile rusești vor implementa și respecta pe deplin contractele încheiate cu noi. Toate livrările sunt în grafic și vor rămâne așa”, a scris, joi, Peter Szijjarto pe contul lui de Facebook.

Peter Szijjarto și Serghei Lavrov
Serghei Lavrov și Peter Szijjarto (SURSA FOTO: Facebook, Szijjártó Péter)

Serghei Lavrov: OSCE este transformată într-un apendice al NATO și UE

Republica Moldova este considerată „următoarea victimă a războiului hibrid declanșat de Occident împotriva Rusiei”, a avertizat, joi, ministrul Afacerilor Externe din Rusia, Serghei Lavrov.

Conform afirmațiilor sale, în trecut, NATO și UE „au torpilat” eforturile Kremlinului de a soluționa conflictul din Transnistria. Acum „ucid” formatul „5+2”. În prezent, oficialul rus privește viitorul cu pesimism, susținând că OSCE se află „pe marginea prăpastiei”. Din perspectiva sa, în decursul timpului, OSCE a devenit „un apendice al NATO și al UE”.

„Nu există motive speciale de optimism în prezent. OSCE este transformată, în esenţă, într-un apendice al NATO şi al Uniunii Europene. Organizaţia, să recunoaştem, se află pe marginea prăpastiei.

Se pune o întrebare simplă: ”Are sens să facem eforturi pentru a o revitaliza?” Occidentul duce un război hibrid împotriva Rusiei. Uniunea Europeană a devenit un proiect politic agresiv”, a spus, joi, Serghei Lavrov.