Ungaria provoacă panică printre ucraineni! Se tem de o posibilă anexare a Transcarpatiei

Institutul de Strategie Central Europeană a comandat un sondaj în cadrul proiectului special Re: Open Zakarpattia. Sondajul, realizat de Fundația Ilko Kucheriv pentru Inițiative Democratice și de Institutul internațional de Sociologie din Kiev, arată că 41% dintre ucraineni sunt de părere că politica Ungariei față de minoritățile naționale din Transcarpatia este o pregătire pentru anexare. Sondajul a fost desfășurat în perioada 22 octombrie – 12 noiembrie.

De asemenea, sondajul mai arată că respondenții mai tineri consideră că acțiunile Ungariei reprezintă un sprijin real pentru regiune, în timp ce respondenții care văd ostilitatea în aceste acțiuni sunt cei care susțin cetățenia dublă sau multiplă cu toate țările în afară de Rusia, respectiv 47%.  Tot ostilitate văd și cei care susțin introducerea unei astfel de proceduri doar pentru țările din Uniunea Sovietică – respectiv 48%.

Sociologii adaugă că această atitudine față de politica maghiară promovată în Transcarpatia diferă de opinia transcarpatienilor.

31,5% dintre respondenți au considerat acțiunile Ungariei drept susținere a minorității maghiare din Transcarpatia

Un sondaj regional efectuat în perioada august-septembrie 2020 arată că 31,5% dintre respondenți au considerat acțiunile Ungariei drept susținere a minorității maghiare din Transcarpatia, iar alți 40% – un beneficiu pentru dezvoltarea regiunii cu condiția ca guvernul ungar să găsească puncte de tangență cu guvernul ucrainean.

De asemenea, din luna septembrie 2020 până în septembrie 2021, atitudinea maghiarilor față de transcarpatieni s-a îmbunătățit semnificativ: dacă în 2020 – 12% dintre respondenți ar dori să-i vadă pe maghiari ca membri ai familiei și alți 28% ca prieteni sau colegi, în 2021, ponderea celor care ar dori să-i vadă pe maghiari ca membri ai familiei a crescut la 29%, iar ca prieteni – la 28%.

În acest context, sociologii spun că asta reprezintă o creștere a unității cetățenilor Ucrainei, indiferent de naționalitate, drept răspuns la dificultățile și amenințările care decurg din efectele crizei coronavirusului.

Un alt factor este o evaluare mai realistă a influenței Ungariei asupra maghiarilor din Transcarpatia și experiența pozitivă zilnică a interacțiunii dintre oameni de diferite medii etnice.