Scaunul lui Viktor Orban se clatină. Ce s-a întâmplat în Ungaria

Mii de maghiari au participat la un miting organizat duminică împotriva premierului naționalist Viktor Orban, eveniment ce a avut loc cu câteva săptămâni înainte de alegerile europarlamentare și locale de la începutul lunii iunie, relatează Reuters.

Peter Magyar, un fost membru al guvernului, considerat de unii observatori drept prima amenințare serioasă la adresa lui Orban în ultimii ani, a organizat mitingul la care au luat parte aproximativ 10.000 de persoane în orașul Debrecen din estul țării, un bastion al partidului de guvernământ Fidesz.

Peter Magyar
Peter Magyar/SURSA FOTO: dailynewshungary.com

Fidesz a condus orașul încă de la sfârșitul anilor 1990, obținând aproximativ 60% din voturi la ultimele alegeri, în timp ce partidele din opoziție au obținut aproximativ o treime din voturi.

În fața susținătorilor care agitau steaguri, Magyar a criticat una dintre politicile fundamentale ale lui Orban, atacând ceea ce a numit un nivel extrem de scăzut al alocațiilor pentru susținerea copiilor în Ungaria.

„Dacă spui această poveste oriunde în Europa, nimeni nu te va crede”, a spus Magyar.

Magyar vrea să elimine „elita” care conduce Ungaria

Orban afirmă că Ungaria cheltuiește cea mai mare parte din economia sa pentru susținerea familiilor, comparativ cu alte țări din Uniunea Europeană.

„Avem nevoie de un sistem complet nou, în care sprijinul social să fie într-adevăr direcţionat pe baza nevoilor sociale”, a spus Magyar.

El a declarat că Ungaria este condusă de ceea ce el a numit o elită bine conectată, pe care își propune să o elimine dacă va fi ales.

Organizațiile internaționale de supraveghere afirmă că Orban a direcționat fonduri ale Uniunii Europene către oameni de afaceri apropiați de Fidesz pentru a-și întări poziția. Cu toate acestea, Orban susține că Ungaria nu este mai coruptă decât alte țări.

Premierul Ungariei a pierdut mult din sprijinul UE

Peter Magyar a exploatat frustrările alegătorilor față de Orban. În același timp, acesta și-a alienat mulți dintre aliații Ungariei în Uniunea Europeană. Motivul a fost poziția sa față de Rusia și mișcările pe care unii le consideră ca fiind în detrimentul proceselor democratice.

„Peter a reuşit să ofere multor oameni o şansă de a spera, că poate într-o zi acest lucru se va termina”, a declarat Melinda Czink, în vârstă de 45 de ani, la un miting de campanie în oraşul Dombovar din sud-vestul ţării.

Ea a exprimat frustrarea față de „propaganda guvernului și de ura” și a decis să facă ceva în legătură cu asta. Tisza (Tisztelet es Szabadsag – Respect și Libertate) era un partid inactiv până când Magyar l-a reînviat. Acum, acesta a devenit cel mai mare grup de opoziție, conform sondajelor de opinie.

Popularitatea lui Magyar a crescut rapid după ce l-a acuzat pe Viktor Orban de corupție generalizată într-un interviu difuzat pe canalul YouTube Partizan în februarie. Această intervenție a înregistrat peste un milion de vizualizări în câteva zile. De menționat că Ungaria are mai puțin de 10 milioane de locuitori.