Peter Magyar, un fost membru al Fidesz, își propune să tulbure liniștea fostului său aliat, Viktor Orban. Conform ultimelor date, se pare că strategia sa a avut succes. Partidul său a înregistrat o creștere semnificativă în sondajele pentru alegerile europarlamentare. Formațiunea politică a crescut de la 14% la 25%.

Peter Magyar a anunțat, în urmă cu puțin timp, că partidul său, Tisza, a strâns suficiente semnături pentru a candida la alegerile pentru Parlamentul European din iunie, conform Reuters.

Peter Magyar, o amenințare serioasă pentru Viktor Orban

A fost o mișcare tipică pentru fostul insider guvernamental, priceput în domeniul mass-media. Peter Magyar a apărut în ultimele câteva luni ca prima amenințare serioasă din ultimii ani la adresa premierului naționalist al Ungariei, Viktor Orban, după cum spun unii observatori.

De când a reînviat partidul Tisza, în februarie, Magyar, în vârstă de 43 de ani, a atras mulțimi mari la mitingurile sale. În timpul adunărilor el a acuzat guvernul de corupție. El atacă Guvernul și de conducerea unei adevărate mașini de propagandă.

Peter Magyar, Ungaria, adversar Viktor Orban
Peter Magyar/SURSA FOTO: Facebook, Peter Magyar

Premierul Ungariei a pierdut mult din sprijinul UE

Peter Magyar a exploatat frustrările alegătorilor față de Orban. Acesta din urmă și-a înstrăinat, totodată, mulți dintre aliații din Uniunea Europeană ai Ungariei. Cauza a fost poziția sa față de Rusia și mișcările despre care aceștia spun că înăbușă procesele democratice.

„Peter a reuşit să ofere multor oameni o şansă de a spera, că poate într-o zi acest lucru se va termina”, a declarat Melinda Czink, în vârstă de 45 de ani, la un miting de campanie în oraşul Dombovar din sud-vestul ţării.

Ea a mai spus că s-a săturat de „propaganda guvernului şi de ură”.

Tisza, partidul care a crescut simțitor în sondaje

Tisza (Tisztelet es Szabadsag – Respect și Libertate) a fost un partid inactiv până când Magyar l-a relansat. El a devenit deja cel mai mare grup de opoziție, arată sondajele de opinie.

Popularitatea lui Magyar a crescut rapid de când l-a acuzat pe Viktor Orban de corupție generalizată. S-a întâmplat într-un interviu difuzat pe canalul YouTube Partizan, în februarie. Intervenția sa a înregistrat peste un milion de vizualizări în câteva zile. Trebuie spus că Ungaria are mai puțin de 10 milioane de locuitori.

„La momentul respectiv, n-aveam nici cea mai mică idee despre ce urma să se întâmple. Nu mă aşteptam să fiu aici sau să conduc o listă electorală pentru Parlamentul European”, a declarat Magyar pentru Reuters.

Cine este adversarul de temut al lui Orban

Magyar a lăsat să se înţeleagă că un succes al Tisza în alegerile pentru Parlamentul European ar putea deschide uşa pentru alegeri anticipate în Ungaria. Trebuie subliniat că sondajele de opinie plasează partidul Fidesz al lui Viktor Orban clar în frunte. Următoarele alegeri naţionale nu vor avea loc până în 2026.

Peter Magyar a lucrat pentru Ministerul de Externe. Apoi, a fost la Biroul premierului la Bruxelles. Ulterior, s-a alăturat unei bănci de stat și a condus o agenție de împrumuturi pentru studenți. În cele din urmă, a devenit dezamăgit de Fidesz din cauza a ceea ce el spune că este corupția și propaganda de stat la care a fost martor din interior.