Ungaria vrea să transforme UE din interior

Viktor Orban, prim-ministrul Ungariei, nu intenționează să renunțe la Uniunea Europeană, ci dorește să o transforme din interior. A alocat fonduri și eforturi considerabile în Bruxelles pentru a-și spori influența în cadrul negocierilor UE.

În plus, se pregătește pentru a prelua președinția Consiliului UE din iulie 2024 și pentru a face față unei potențiale creșteri a partidelor de extremă dreaptă, după alegerile europarlamentare.

„Trebuie să mergem mai adânc, să ocupăm poziții, să adunăm aliați și să reparăm Uniunea Europeană. Nu este destul să fim furioși. Trebuie să preluăm controlul Bruxelles-ului”, a spus liderul maghiar într-un interviu acordat la finalul anului 2023.

„Dacă vrem să menținem libertatea și suveranitatea Ungariei, trebuie să ocupăm Bruxelles-ul și să aducem o schimbare în Uniunea Europeană”, a declarat el, apoi, la un miting ce a avut loc pe data de 15 martie 2024.

„Orban nu mai trebuie să își facă griji că va pierde puterea acasă pentru că a căpătat o putere uriașă. Obiectivul lui este acum mai larg decât Ungaria.

El vrea nu doar să își protejeze regimul din Ungaria, dar și să influențeze cultura politică din Europa. Bruxelles-ul este piatra de temelie”, a spus Zsuzsanna Szelenyi, un fost aliat al lui Orban, acum critic al acestuia, relatează Politico.eu.

Zsuzsanna Szelenyi
Zsuzsanna Szelenyi (SURSA FOTO: www.zsuzsannaszelenyi.com)

Ungaria percepe următoarele luni ca fiind esențiale. În alegerile programate pentru iunie 2024, cetățenii statelor UE vor alege cei 720 de membri ai Parlamentului European (PE), provocând astfel o reconfigurare semnificativă la nivelul conducerii UE.

Ultimele sondaje de opinie indică faptul că partidele populiste și grupările naționaliste sunt în creștere în PE. La polul opus, partidele tradiționale de centru și de stânga pierd teren, o evoluție ce ar putea fi în concordanță cu preluarea președinției Consiliului UE de către Ungaria.

Alături de Viktor Orban se află și alți lideri europeni de dreapta, precum Giorgia Meloni (Italia), Marine Le Pen (Franța) și Robert Fico (Slovacia).

„Nu este o revoluție peste noapte, dar schimbarea ar putea începe din iunie. Așa sper eu și lucrez pentru asta. Voi juca un rol pentru a uni dreapta … și pentru a-i înlătura pe socialiști, stângiști, progresiști, liberali periculoși”, a explicat liderul maghiar în cadrul „Antalya Diplomacy Forum”, o conferință de diplomație internațională din Turcia.

Giorgia Meloni
Giorgia Meloni (SURSA FOTO: www.governo.it)
Marine Le Pen
Marine Le Pen (SURSA FOTO: Facebook, Marine Le Pen)
Robert Fico
Robert Fico (SURSA FOTO: Facebook, Robert Fico)

„Orban poate să critice Uniunea Europeană, poate să spună că merge în direcția greșită, dar nu poate să se joace cu calitatea de membră UE a Ungariei. Asta este o linie roșie chiar și pentru proprii săi alegători Fidesz”, scrie sursa citată anterior.

Ungaria nu vrea să părăsească UE, ci s-o schimbe

Maghiarii nu vor ca Ungaria să părăsească UE. Populația maghiară își dorește să rămână în blocul comunitar, iar Viktor Orban este conștient de acest lucru.

Un sondaj recent indică faptul că 72% dintre cetățenii unguri susțin menținerea aderării la UE. Astfel, în loc să abordeze ideea de ieșire din UE, el și aliații săi abordează necesitatea unei reforme a UE, ce ar acorda mai multă autoritate guvernelor naționale și mai puțină autoritate Bruxelles-ului.

„Să facem Europa mare din nou! Acolo MAGA [Make America Great Again], aici MEGA [Make Europe Great Again].

Schimbarea adevărată poate fi adusă de o nouă dreaptă europeană, din care noi, maghiarii, facem parte. Jos cu Bruxelles. Trăiască Europa!”, a declarat Orban în timpul discursul său anual din Parlamentul Ungariei (februarie 2024).