Viktor Orban a fost decorat de separatiştii sârbi din Bosnia-Herţegovina, la fel ca şi Putin acum un an

Premierul ungar, Viktor Orban, a primit vineri, 5 aprilie, distincția Ordinul Republicii Srpska din partea liderului separatiștilor sârbi din Bosnia-Herțegovina, la Banja Luka.

El a primit cu bucurie distincția oferită de Milorad Dodik, liderul naționalist de extremă dreaptă al entității sârbe din Bosnia-Herțegovina. În plus, premierul a exprimat critici referitoare la politica considerată „incorectă” a Occidentului cu privire la sârbi.

De ani de zile, guvernul din Budapesta își dezvoltă legăturile cu Dodik.

Cu un an în urmă, Dodik i-a conferit aceeași medalie și președintelui rus, Vladimir Putin, iar în anul 2021 a făcut același gest de onorare în cazul scriitorului austriac Peter Handke, cunoscut pentru atitudinea sa de simplificare a crimelor de război atribuite sârbilor.

Dodik este cunoscut și pentru eforturile sale de a promova secesiunea Republicii Srpska din Bosnia-Herțegovina. Printre alte acțiuni, el a declarat că autoritățile de la Banja Luka nu vor recunoaște hotărârile Curții Constituționale de la Sarajevo și a respins autoritatea Înaltului Reprezentant al Comunității Internaționale pentru Bosnia-Herțegovina, Christian Schmidt.

Orban susține că Europa are nevoie de sârbi

Reprezentantul german care acționează în numele comunității occidentale a intervenit recent în modificarea legii electorale din Bosnia-Herțegovina, folosindu-și prerogativele acordate prin Acordul de Pace de la Dayton din 1995. Acest acord a fost semnat pentru a pune capăt conflictului interetnic din această regiune a fostei Iugoslavii.

Viktor Orban a reacționat la modificările de lege. El le consideră „o decizie provocatoare”, subliniind faptul că acestea implică o intervenție străină în afacerile sârbilor bosniaci. „Străinii se amestecă”, a punctat liderul de la Budapesta.

De asemenea, el a subliniat că Occidentul ar trebui să reflecteze atent asupra consecințelor acțiunilor următoare.

„Europa are nevoie de sârbi. (…) Fără sârbi nu există securitate europeană, nu există o Uniune Europeană sănătoasă. Fără sârbi, nu există stabilitate în Europa”, a precizat premierul Ungariei.

Bosnia și Herțegovina a depus candidatura pentru aderarea la Uniunea Europeană începând cu anul 2022, iar Consiliul European a aprobat recent începerea negocierilor pentru aderare.

Premierul Ungariei și-a exprimat și nemulțumirea față de faptul că Uniunea Europeană nu a sprijinit mai devreme aderarea statelor din Balcanii Occidentali, în timp ce a manifestat o deschidere mai pronunțată față de acceptarea unor țări din estul Europei, precum Ucraina, Republica Moldova și Georgia.

Orban a vizitat sediul administrativ al sârbilor bosniaci din Banja Luka, în cadrul unei vizite în Bosnia. El a călătorit mai întâi în capitala Bosniei, Sarajevo, joi.

Sârbii bosniaci conduc aproximativ jumătate din Bosnia, în timp ce bosniacii, în majoritate musulmani, și etnicii croați conduc cealaltă jumătate a țării. Președintele sârbilor bosniaci, Milorad Dodik, un susținător al președintelui rus Vladimir Putin, a încercat să creeze o ruptură față de restul Bosniei, potrivit ABC.

În Occident au existat temeri că Rusia ar putea încerca să provoace instabilitate în Bosnia pentru a distrage o parte din atenția de la războiul din Ucraina. Bosnia rămâne tensionată din punct de vedere etnic și fragilă din punct de vedere politic la ani după un război etnic din 1992-1995.