Ungaria se opune aderării Ucrainei și Republicii Moldova la UE

Ungaria cutremură Europa! Premierul maghiar, Viktor Orban, i-a trimis o scrisoare șefului Consiliului European, Charles Michel. În aceasta, îi cere ceva complet neașteptat.

Șeful Executivului de la Budapesta cere ca Uniunea Europeană să renunţe la eforturile de a pune deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina pe agenda summitului de la Bruxelles de săptămâna viitoare.

„Există aşteptări că, la summit, Consiliul European poate şi trebuie să decidă cu privire la începerea negocierilor de aderare cu Ucraina”, spune Viktor Orban în scrisoarea sa.

Aceasta are data de luni, 4 decembrie şi a fost văzută de Bloomberg.

„Având în vedere nivelul actual al pregătirilor politice şi tehnice, aceste aşteptări sunt nefondate”, a adăugat premierul maghiar.

Pentru deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina, este nevoie de sprijinul unanim al tuturor celor 27 de state membre ale UE.

Nu este prima solicitare de acest fel din partea lui Viktor Orban

Aceasta ar fi a doua încercare a lui Viktor Orban de a face presiuni asupra şefului Consiliului UE pentru a regândi sprijinul pentru Ucraina. Potrivit Bloomberg, aceasta vine în momentul în care ţara se confruntă cu o incertitudine tot mai mare în ceea ce priveşte livrarea de ajutor şi finanţare din partea aliaţilor săi occidentali.

Însă această cerere nu va face altceva decât să consolideze poziţia lui Orban ca principal antagonist în Uniunea Europeană.

Acesta a subminat unitatea occidentală prin încheierea de acorduri energetice cu Rusia, prin încercarea de a limita ajutorul acordat Ucrainei, prin întârzierea extinderii NATO şi prin solicitarea publică adresată Bruxelles-ului de a elimina sancţiunile economice impuse Moscovei.

Ungaria, oaia neagră din Uniunea Europeană

Premierul maghiar este, totodată, implicat într-o bătălie juridică de lungă durată cu UE din cauza regresului democratic. Bruxelles-ul a suspendat peste 30 de miliarde de euro din finanţarea Ungariei din cauza unor probleme legate de statul de drept şi de corupţie. Mai exact, este vorba despre bani pe care Orban negociază să îi deblocheze după o recesiune prelungită şi o criză bugetară.

Șeful Executivului de la Budapesta i-a cerut, luna trecută, lui Charles Michel să o discuţie strategică cu privire la abordarea faţă de Ucraina. Țara se află în a 22-a lună de război cu Rusia.

„Cred în continuare că Consiliul European nu este în măsură să ia decizii cheie dacă nu se ajunge la un consens privind viitoarea noastră strategie faţă de Ucraina„, a scris el în ultima sa scrisoare.

Viktor Orban a mai afirmat că aducerea subiectului pe masă în timpul reuniunii liderilor UE de săptămâna viitoare ar duce „inevitabil la eşec” din cauza „lipsei evidente de consens”.

Potrivit proiectului de concluzii al summitului, liderii urmăresc să convină „să deschidă negocierile de aderare cu Ucraina şi cu Republica Moldova” atunci când se vor întâlni la Bruxelles. Cele două țări sunt de acord ca un cadru de negociere să fie adoptat doar după ce vor fi finalizate măsurile de reformă rămase.

Ungaria se opune și deblocării de noi ajutoare pentru Ucraina

În scrisoarea sa, Viktor Orban se opune, de asemenea, deblocării de noi ajutoare pentru Kiev.

Potrivit acestuia, „discuţiile de până acum s-au axat prea mult pe propunerea nefondată, dezechilibrată şi nerealistă a Comisiei”.