Viktor Orban crede că Rusia va câștiga războiul împotriva Ucrainei

Viktor Orban a făcut noi declarații pe aceste subiecte, la sfârșitul lunii noiembrie, moment în care a participat la o vizită în Elveția. Aici, el a precizat că, în opinia lui, acțiunile Occidentului prin care finanțează Ucraina sunt inutile. Potrivit premierului, acest tip de demers nu are cum să aducă schimbări politice la Moscova.

Mai mult, Orban susține că Europa nu a adoptat o reacție corespunzătoare în ceea ce privește conflictul din Ucraina. În timpul vizitei din Elveția, prim-ministrul ungar și-a exprimat fără rezerve opinia cu privire la acest război și la modul în care Occidentul l-a gestionat.

„Nu există nicio îndoială, agresiunea este agresiune. Să încalci legea internațională este o încălcare a legii internaționale. Nu putem accepta asta. Așadar, nu aș vrea să vorbesc prea mult despre asta, pentru că este ceva evident. Dar întrebarea a fost cum vom reacționa noi, europenii, la asta. Și nu am făcut-o într-un mod corect.

Îmi amintesc de criza similară care s-a întâmplat cu Crimeea. Și atunci am fost acolo la masa negocierilor, în Consiliul European, și liderii noștri, noi toți împreună, am răspuns la criza din Crimeea spunând că trebuie să localizăm conflictul.

Să localizăm și să izolăm conflictul și i-am trimis pe liderii germani și francezi să negocieze și am ajuns la Acordul de la Minsk, care a gestionat oarecum, nu a rezolvat, dar a gestionat situația”, a spus Viktor Orban.

Globalizarea conflictului din Ucraina afectează Europa

Premierul ungar a vorbit și despre impactul războiului din Ucraina. Orban consideră că extinderea la nivel global a conflictului nu a fost o decizie înțeleaptă. El susține că aceasta afectează întreaga Europă, nu doar părțile implicate direct în război. Potrivit lui, conflictul nu trebuia transformat într-unul internațional, ci „localizat”.

„În zilele noastre, când s-a declanșat acest conflict de la Donețk, răspunsul nostru a fost exact opus.

Să globalizăm conflictul, nu să îl localizăm, ci să îl facem internațional și să îl globalizăm, iar acum această problemă este una globală. Cred că asta este rău, este rău pentru toată lumea.

Este rău pentru Europa, este rău pentru ucraineni, pentru ruși, este rău pentru toată lumea”, a adăugat Viktor Orban.

Premierul recunoaște că Vladimir Putin este un criminal de război

Cu toate acestea, strategia Occidentului față de întregul conflict a fost greșită.

„Când vorbim despre acest război, trebuie să înțelegem unde ne situăm. Care a fost strategia Occidentului în acest război? Simplific un pic, dar faptele acestea sunt.

Strategia noastră a fost că ucrainenii vor lupta și vor câștiga în prima linie. Rușii vor pierde în prima linie, iar această pierdere va duce la o schimbare la Moscova, unde va fi un nou conducător, iar noi putem negocia.

Putin este un criminal de război, un criminal, oricum ar fi, iar noul lider va fi acceptat ca partener pentru negocierea cu Uniunea Europeană. Aceasta a fost strategia. Noi finanțăm, ucrainenii luptă și mor”, a mai spus el.

Liderul ungar este ferm în convingerea sa că Rusia nu va fi partea care va pierde în acest război.

„Unde suntem acum? Este evident că ucrainenii nu vor câștiga în prima linie, nu există nicio soluție pe câmpul de luptă.

Rușii nu vor pierde, nu va exista o schimbare politică la Moscova. Aceasta este realitatea. Asta este cu războiul din Ucraina”, a concluzionat Orban.