Premierul ungar Viktor Orban a fost mai puțin vizibil în ultima vreme. Războaiele din Orientul Mijlociu și Ucraina au captat atenția publică în UE, potrivit Deutsche Welle.

După ce a pierdut sprijinul politic în centrul și sud-estul Europei în ultimii ani, guvernul ungar și-a pierdut cel mai important partener din Europa de Est, după ce partidul de guvernământ Lege și Justiție (PiS) din Polonia nu a reușit să câștige suficiente voturi la alegerile din octombrie pentru a forma un nou guvern, subliniază publicația.

Viktor Orban a îngrozit Europa! „Oaia neagră din UE” revine în forță

Viktor Orban a îngrozit Europa! Cel pe care unii dintre criticii săi îl consideră „oaia neagră din UE” și creatorul unui stat „iliberal” revine în forță.

Recent, el a adresat o scrisoare președintelui Consiliului European, Charles Michel. Aici, el a anunțat, indirect, că va refuza deschiderea discuțiilor despre eventuala aderare a Ucrainei la UE.

În același timp, guvernul său a lansat o așa numită „consultare națională”. Totul pentru a solicita sprijin din partea populației, alături de o campanie publicitară pe scară largă, la nivel național.

De data aceasta, sondajul este în mare parte îndreptat împotriva Ucrainei, dar și împotriva politicilor UE privind migrația. În plus, Orban speră să strângă șurubul represiv împotriva opoziției politice cu o nouă lege a „suveranității”.

Retorica anti-UE a lui Orban, din ce în ce mai radicală

UE pare să fi obosit să încerce să pună frână ambițiilor belicoase ale lui Orban. Chiar dacă retorica sa a devenit din ce în ce mai radicală.

El a comparat procedurile UE privind statul de drept împotriva Ungariei cu momentul în care armata sovietică a zdrobit cu brutalitate revoluția maghiară, în 1956. De asemenea, i-a acuzat pe „birocrații de la Bruxelles” că doresc să impună Ungariei „invadatorii musulmani”, precum și „ideologia LGBTQ”. ”

Retorica ultimei „consultări naționale” nu este diferită. Chestionarele trimise tuturor gospodăriilor maghiare conțin întrebări și răspunsuri importante pe care oamenii le pot bifa pentru a-și exprima opinia.

O întrebare se referă la creșterea „propagandei agresive LGBTQ” care vizează copiii și sugerează că UE dorește să relaxeze legile privind protecția copilului. Cei care răspund la sondaj pot decide dacă cred că este o idee bună sau nu.

Bruxelles-ul nu a înaintat o astfel de propunere. În 2022, Comisia Europeană a dat în judecată guvernul maghiar pentru o lege, care echivalează „propaganda LGBTQ” cu pedofilia și interzice diseminarea de conținut despre homosexualitate și transsexualitate în rândul minorilor.

În iulie 2023, o librărie din Budapesta a fost amendată cu echivalentul a aproximativ 32.000 de euro. Amenda a fost dată pentru că lansase un roman grafic despre o poveste de dragoste între doi băieți.

Întrebări despre „ghetourile de migranți”

Alte subiecte sunt prezentate într-un mod la fel de sugestiv și deformat în „consultarea națională”. Ungurii sunt întrebați dacă își doresc „ghetourile de migranți” pe care se presupune că Bruxelles-ul intenționează să le creeze în Ungaria.

Într-o secțiune despre Ucraina, oamenii sunt rugați să spună dacă Ucraina ar trebui să devină membră UE, sugerând că statul sfâșiat de război va primi o mare parte din finanțarea blocului. Oamenii pot bifa dacă sunt pentru „pace” sau pentru „mai multe fonduri UE pe câmpul de luptă”. Ei pot spune dacă sunt de acord cu o propunere ca fermierii maghiari să primească mai multă protecție sau să decidă împotriva importurilor de cereale modificate genetic din Ucraina.

Afacerile cu Rusia

În aproape toate discursurile sale rostite la radioul public maghiar, Orban a acuzat Occidentul că este vinovat pentru războiul împotriva Ucrainei și că nu vrea să pună capăt vărsării de sânge. El a cerut normalizarea relațiilor cu Moscova și ridicarea sancțiunilor UE împotriva Rusiei.

Ungaria este ingurul stat UE care lucrează la proiecte majore cu Rusia. Ministrul ungar de Externe Peter Szijjarto și Aleksey Likhachev, șeful Rosatom, compania de energie nucleară de stat a Rusiei, au semnat un program de extindere a centralei nucleare Paks din Ungaria.

Legea care protejează „suveranitatea națională”

Legea privind „suveranitatea”, care ar oferi mai multe modalități de a înăbuși disidența, pare să fie, de asemenea, modelată pe o legislație similară din Rusia. Programată spre dezbatere în parlament săptămâna viitoare, legea ar putea trece foarte ușor.

În acest caz, legea ar incrimina toate finanțările externe pentru partidele politice și campaniile electorale. De asemenea, prevede crearea unui „birou de protecție a suveranității”, care ar monitoriza dacă partidele, organizațiile societății civile și indivizii au încălcat suveranitatea națională a Ungariei.

Orban: Ungaria nu este „oaia neagră” a UE

Au existat deja proteste împotriva acestei legi. Într-o declarație comună, principalele grupuri ale societății civile din țară au acuzat guvernul că încearcă „să reducă la tăcere toate vocile critice”.

Formularea legii a fost denunțată ca fiind în mod special una foarte vagă, astfel încât oamenii să poată fi vizați în mod arbitrar. Avocații spun că proiectul este neconstituțional și incompatibil cu legislația UE, o declarație pe care Orban nu a contestat-o.

Anunțându-și strategia la o conferință recentă, el a declarat că „Ungaria nu este ”oaia neagră” din UE, ci prima rândunică”.