Vladimir Putin ar putea câștiga în Ucraina

Pentru prima oară de la invazia armatei ruse în Ucraina, sunt indicii că Vladimir Putin ar putea obține victoria în război. Principala armă a liderului de la Kremlin pare să fie absența unei viziuni strategice clare din partea Europei, scrie The Economist.

Președintele Rusiei a mobilizat țara într-un conflict armat și și-a consolidat controlul asupra puterii. Putin a achiziționat în mod activ muniție din surse străine. El contribuie la consolidarea unei poziții globale în sud, orientată împotriva Statelor Unite.

Putin subminează convingerea Occidentului că Ucraina poate și trebuie să iasă din război ca o democrație europeană înfloritoare.

Vestul ar putea face mult mai mult împotriva lui Putin. Dacă s-ar mobiliza, ar putea disloca resurse industriale și financiare care să le depășească cele ale Rusiei. Cu toate acestea, o lipsă șocantă de viziune strategică stau în calea victoriei ucrainenilor, conform analizei realizate de publicația economică.

Conform sursei, posibilitatea unei victorii a lui Putin rezidă în capacitatea sa de a susține mai degrabă un război de anduranță decât capturarea teritoriului. În prezent, niciuna dintre cele două armate nu reușește să înlăture cealaltă de pe teritoriul pe care îl controlează.

Contraofensiva Ucrainei se confruntă cu impasul. Rusia suferă pierderi de peste 900 de oameni zilnic în lupta pentru cucerirea orașului Avdiivka, din regiunea Donbas. Se conturează un război al rezistenței, cu potențial de a dura mulți ani.

Cu toate acestea, conform analizei realizate de The Economist, câmpul de luptă modelează politica și momentul respectiv influențează moralul.

Europa vede ajutorul pentru Ucraina, o cheltuială inutilă

Dacă Ucraina decide să se retragă, divergențele din cadrul Kievului vor înregistra o accentuare treptată. Aceeași tendință se va reflecta și în voci din Occident care argumentează că alocarea de resurse financiare și furnizarea de armament către Ucraina reprezintă o cheltuială inutilă.

În anul viitor, Rusia se va găsi într-o poziție mai favorabilă pentru a susține un conflict, având la dispoziție o flotă crescută de drone și proiectile de artilerie. Acest lucru se datorează dezvoltării cu succes a tacticii de război electronic împotriva armamentului ucrainean, precum și a capacității lui Putin de a tolera pierderi semnificative în rândul armatei sale.

Avansul Rusiei pe terenul de luptă poate fi, în parte, explicat și prin sprijinul străin pe care îl primește. Putin a obținut drone din Iran și proiectile de artilerie din Coreea de Nord.

De asemenea, liderul rus a depus eforturi considerabile pentru a convinge o mare parte a comunității internaționale că nu are un interes major în evoluțiile din Ucraina. Turcia și Kazahstan au devenit rute pentru transportul bunurilor necesare mașinăriei de război a Rusiei.