Fiica lui Putin vrea să digitalizeze Africa

Fiica cea mică a lui Vladimir Putin, Ekaterina Tihonova, dă o mână de ajutor în eforturile Rusiei de a se apropia de Africa. Statul rus reușește asta prin oferirea de expertiza digitală. Totul face parte dintr-o strategie coordonată și de fiica șefului de la Kremlin.

Reprezentanți oficiali din aproximativ numeroase țări africane au fost invitați să participe la o întâlnire. Ea va avea luna viitoare, la Moscova. Scopul evenimentului este de a facilita întâlnirea acestor oficiali cu specialiști în tehnologia informației și investitori ruși.

Aceștia vor oferi servicii digitale cu scopul de a îmbunătăți eficiența și calitatea serviciilor administrative în țările africane invitate. Acest demers reflectă interesul crescut al Rusiei în colaborarea digitală cu statele africane pentru a contribui la dezvoltarea infrastructurii și a serviciilor publice.

Proiectul beneficiază de susținerea de centrului „Innopraktika”, o fundație care face parte din fondul național de dezvoltare intelectuală.

Ekaterina Tihonova, fiica cea mică a președintelui rus Vladimir Putin, ocupă funcția de director general al acestui centru. Astfel, proiectul de întâlnire cu oficialii din țările africane beneficiază de sprijinul și implicarea centrului condus de Ekaterina Tihonova.

Vladimir Putin, își extinde prezența în Africa. Totul înntr-un context în care Kremlinul încearcă să consolideze legăturile cu țările din Sudul Global. Această inițiativă are drept obiectiv contracararea impactului sancțiunilor impuse de Statele Unite și Uniunea Europeană ca urmare a invaziei Ucrainei.

Prin extinderea expertizei sale digitale în domenii precum securitatea cibernetică, serviciile publice și votul electronic, Rusia își poate consolida poziția în competiția globală pentru influență, mai ales în Africa. Această inițiativă sugerează că Rusia vizează să câștige un avantaj în fața unor puteri precum China, Statele Unite și Uniunea Europeană.

Ce este „Programul de schimb de cunoștințe e-guvernare”

Un exemplu concret al eforturilor rușilor este „Programul de schimb de cunoștințe e-guvernare”. Întâlnirea care va avea loc luna viitoare face parte din acest proiect, care a fost lansat în iulie 2023.

Această inițiativă este coordonată de fundația menționată și implică colaborarea cu Școala Superioară de Economie din Moscova. Scopul programului este să faciliteze schimbul de expertiză în domeniul e-guvernării. Programul trebuie să ofere oficialilor africani acces la cunoștințele și tehnologiile relevante dezvoltate de experții ruși.

Vladimir Putin păstrează discreție cu privire la viața privată a Ekaterinei Tihonova, în vârstă de 37 de ani, și a surorii sale mai mari, Maria Voronțova, în vârstă de 38 de ani. Cu toate acestea, Putin nu a recunoscut niciodată, în mod public, că aceste două femei sunt fiicele sale.

Reamintim că la începutul lui 2022, SUA, UE și Mara Britanie a impus sancțiuni împotriva ambelor fiice ale lui Putin. La acea vreme, Statele Unite susțineau că cele două sprijină politica Rusiei. În plus, ele „desfășoară programe guvernamentale care au primit miliarde de dolari de la Kremlin pentru cercetare genetică și sunt controlate personal de Putin”.

Șefii unor companii de stat cheie din Rusia, având legături strânse cu Vladimir Putin, sunt membri în consiliul de administrație al Innopraktika. Printre aceștia se numără Igor Secin, CEO-ul Rosneft, Andrei Kostin, președintele VTB Bank, Aleksei Miller, CEO-ul Gazprom, și Serghei Cemezov, CEO-ul Rostec, conglomeratul de arme. Acest aspect indică o strânsă conexiune între Innopraktika și structurile guvernamentale și economice ale Rusiei.