Ungaria are o rată de vaccinare fără precedent. Numărul persoanelor vaccinate se apropie de cinci milioane, după care sunt aşteptate noi măsuri de relaxare – a anunţat István György, şeful grupului de lucru pentru vaccinare al Guvernului ungar, în şedinţa de informare a Corpului Operativ.

Până în prezent au fost vaccinate aproximativ 4,8 milioane de persoane, dintre care 2,74 milioane au primit şi a doua doză de vaccin împotriva COVID.

István György a adăugat că, până acum, 5,1 milioane de persoane s-au înregistrat pe platforma pentru vaccinare şi în Ungaria există mult mai multe doze de vaccin decât numărul persoanelor care aşteaptă să fie vaccinate, infomează Rador.

Cu ce vaccin s-au imunizat cei din Ungaria

Ungaria a comandat cinci milioane de doze de vaccin chinezesc, din care până în prezent au sosit 4,5 milioane. Vaccin Sputnik V nu va mai sosi în ţară, însă se mai pot face comenzi. Toate persoanele înregistrate pot solicita şi vaccinul Pfizer, din care există stocuri de 200.000 de doze pentru această săptămână. Nu se va trimite SMS, dar, pentru acest tip de vaccin, înregistrarea pe platformă şi programarea sunt obligatorii – a accentuat István György.

De alfel, premierul Viktor Orban spune în urmă cu ceva vreme că Ungaria va fi prima ţară din Europa care poate reveni la viaţa normală, pe fondul vaccinării masive a populației. “Aceasta aceasta nu înseamnă că epidemia s-a încheiat – a declarat premierul ungar. Viktor Orbán le-a cerut tuturor să respecte regulile necesare pentru o viaţă sigură. Până în prezent, 4.483.598 de cetăţeni maghiari au primit cel puţin o doză de vaccin.

Se așteaptă ridicarea restricțiilor

În luna mai – potrivit unora, în jurul Rusaliilor catolice (23 mai) – numărul persoanelor vaccinate ar putea să ajungă la 5 milioane, în acest caz pot fi ridicate restricţiile privind nunţile, evenimentele mai mari şi circulaţia persoanelor pe timp de noapte, a spus premierul.

Pe baza numărului persoanelor înregistrate, s-ar putea ca numărul vaccinaţilor să atingă cifra de 6 milioane, aceasta depinde doar de oameni, de decizia şi responsabilitatea lor individuală cu privire la acceptarea vaccinului – a subliniat prim-ministrul.

Sursă foto: Dreamstime