Ungaria nu va reveni curând pe linia de plutire. Deşi toată lumea este în criză, în ciuda semnalelor pozitive dinspre SUA, Germania ori Japonia, există totuşi diferenţe între scăderi.

Potrivit Consiliului Bugetar de la Budapesta, ţara vecină va rămâne pe trendul scăderii economice şi la anul. Astfel, anul acesta economia maghiară se va contracta cu 6,5%, iar la anul cu 0,5%. Totuşi, având în vedere faptul că vorbim despre Ungaria, care avea probleme încă înainte de criză, este şi normal ca problemele să nu dispară la primul procent pozitiv al economiilor dezvoltate.

Autorităţile se aşteaptă la o stagnare a salariului real în sectorul privat, un avans moderat al şomajului şi scăderea ajustată a consumului. Ungaria ar putea înregistra excedent comercial în 2010, consideră specialiştii instituţiei.

Instituţia prognozează că, după criză, va urma o creştere economică de 3,3-3,4% anual în 2011-2012. De asemenea, conducerea instituţiei apreciază decizia statului de majorare a TVA, privind-o ca pe o măsură ideală pentru a aduce bani la bugetul de stat. Lucru care este şi normal, deoarece Consiliul Bugetar a fost creată ocmai pentru supravegherea cheltuielilor statului.