Lovitură pentru Ungaria

Uniunea Europeană se confruntă cu amenințarea unui veto din partea Ungariei cu privire la propunerea de acordare a 50 de miliarde de euro în ajutor bugetar pentru Ucraina până în 2027.

Cu toate acestea, liderii UE afirmă că vor onora angajamentele financiare față de Ucraina și consideră această asistență esențială în contextul situației actuale.

În timp ce Ungaria își menține poziția de a respinge propunerea de finanțare extinsă și discuțiile despre aderarea Ucrainei, oficiali din cadrul UE subliniază importanța ajutorului financiar acordat acestei țări.

Orice încălcare a promisiunilor financiare ar putea afecta semnificativ relațiile politice cu Ucraina, având în vedere dependența acesteia de asistența economică occidentală, în special în condițiile actuale de finanțare a eforturilor sale de război.

ungaria
SURSA FOTO: Dreamstime

Liderii europeni sunt așteptați să-și respecte angajamentele

Un înalt oficial, implicat în pregătirea summitului UE de la Bruxelles, a subliniat că liderii europeni sunt conștienți de importanța asistenței financiare pentru Ucraina și că se așteaptă ca aceștia să-și respecte angajamentele.

Cu toate că Ungaria amenință cu un veto, oficialul a oferit posibile soluții. Este vorba, inclusiv, de:

  • extinderea contribuțiilor bilaterale ale celorlalte 26 de țări UE
  • alocarea unei sume mai mici direct din bugetul blocului pentru o perioadă mai scurtă

În contextul acestei situații, Comisia Europeană a solicitat țărilor membre să contribuie cu aproximativ 60 de miliarde de euro în fonduri noi pentru a sprijini Ucraina, gestionarea migrației și alte provocări.

Decizia finală privind acordarea ajutorului financiar pentru Ucraina va deveni clară în cadrul summitului UE. Decizia reprezintă un moment crucial pentru relațiile dintre bloc și țara afectată.

Ajutorul acordat Ucrainei de SUA este pus sub semnul întrebării

Republicanii din Senat au blocat o inițiativă de adoptare a unui proiect de lege privind ajutorul pentru Ucraina. Blocarea a avut loc după ce nu au reușit să obțină compromisurile privind frontierele pe care le căutau în schimb.

Pachetul de 110 miliarde de dolari includea:

  • 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina
  • fonduri pentru Israel
  • ajutor pentru Gaza

În lire sterline, vorbim de o sumă de 87,3 miliarde, scrie BBC.

Casa Albă a avertizat că fondurile americane pentru Ucraina s-ar putea epuiza în curând.

Un oficial ucrainean a declarat că eșecul de a obține mai mult ajutor din partea SUA ar însemna o „posibilitate foarte mare” ca războiul să fie pierdut în favoarea Rusiei.

Unii membrii republicani sunt, în general, în favoarea ajutorului acordat Ucrainei. Alții au încercat să folosească această problemă ca o modalitate de a aborda preocupările interne cu privire la granița de sud a SUA.

Senatorii – inclusiv toți republicanii – au votat cu 51 la 49 împotriva avansării proiectului de lege, fiind necesare 60 de voturi. Votul aruncă incertitudinea asupra viitorului ajutorului pentru Ucraina. De altfel, trimite legislatorii înapoi la masa negocierilor. Asta doar câteva zile înainte ca Congresul să-și fi programat vacanța de iarnă.