Ministrul ungar al Afacerilor Externe, Péter Szijjártó, a anunțat că una dintre prioritățile importante ale președinției ungare a Consiliului Uniunii Europene este aderarea României la Spațiul Schengen.

Ministrul Péter Szijjártó a declarat că Ungaria va depune toate eforturile posibile pentru realizarea acestui obiectiv.

Ungaria spune că susține intrarea totală în Schengen a României

Ministrul Péter Szijjártó a subliniat că unul dintre obiectivele majore ale președinției ungare a Consiliului Uniunii Europene este ca România să devină membru al zonei Schengen. El a adăugat că acest lucru este în interesul național al Ungariei și al întregii națiuni.

El a evidențiat că există 10 puncte de trecere a frontierei între România și Ungaria care pot fi folosite doar o dată pe săptămână de cetățenii celor două țări. Acesta se întâmplă din cauza faptului că România nu este încă membru Schengen.

„Unul din obiectivele importante ale preşedinţiei ungare a Consiliului Uniunii Europene este ca România să obţină statutul de membru al zonei Schengen.

Este şi interesul naţional al Ungariei şi este interesul întregii naţiuni”, a spus acesta.

Péter Szijjártó
SURSA FOTO: Facebook, Szijjártó Péter

Aderarea României ar facilita o legătură mai strânsă între cetățenii celor două țări

Ministrul a subliniat că aderarea României la Schengen ar facilita o legătură mai strânsă între cetățenii celor două țări. Totodată, ar conferi un nou sens vieții de-a lungul granițelor, deschizând noi oportunități pentru comunitățile transfrontaliere.

Astfel, demnitarul a spus că Ungaria va depune toate eforturile pentru a sprijini România în procesul său de aderare la zona Schengen.

„De-a lungul graniţei româno-maghiare există 10 puncte de trecere a frontierei care pot fi folosite doar o dată pe săptămână de cetăţenii din cele două ţări, pentru că dumneavoastră nu sunteţi stat membru Schengen.

Odată ce aţi intrat în Schengen, imediat putem avea o legătură mai strânsă între cetăţenii noştri, iar traiul de-a lungul graniţelor va primi un nou sens, comunităţile transfrontaliere vor primi un nou sens şi noi posibilităţi, motiv pentru care noi vom face tot ce ţine de noi ca să vă puneţi alătura zonei Schengen”, a declarat ministrul Péter Szijjártó.

Sprijin pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană

Ministrul ungar a subliniat sprijinul Ungariei pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. El a promis să ofere întreaga sa susținere pentru progresul Chișinăului în procesul de integrare europeană.

Oficialul guvernului de la Budapesta a subliniat sprijinul total pentru tendințele de aderare a Republicii Moldova. El a menționat existența unei colaborări strânse între cele două țări la nivel politic și economic.

De asemenea, a afirmat că Ungaria oferă întreaga sa susținere tehnică pentru Republica Moldova, în vederea facilitării progresului său pe calea integrării europene, dorind ca acest progres să fie realizat cât mai repede și în pași cât mai mari.

„Susţinem la maxim tendinţele de aderare a Republicii Moldova. Există o colaborare strânsă între cele două ţări la nivel politic, economic. Tehnic oferim toată susţinerea pentru Republica Moldova în aşa fel încât, cât mai repede şi în paşi cât mai mari, să progreseze pe calea integrării”, a afirmat Péter Szijjártó.

Luni seara, ministrul ungar al Afacerilor Externe și Comerțului Exterior, Péter Szijjártó, a participat la un forum politic. El s-a desfășurat la Târgu Mureș, împreună cu președintele UDMR, Hunor Kelemen.