Ministrul de Externe din Ungaria a subliniat că Budapesta nu va participa la planurile NATO de sporire a rolului Alianţei în coordonarea ajutorului militar pentru Ucraina. Totodată, autoritățile maghiare nu vor participa nici la instruirea soldaţilor ucraineni sau ajutorul de 100 de miliarde de euro propus de Jens Stoltenberg.

Ungaria refuză vehement să participe

Peter Szijjarto a atras atenția că acest refuz va duce la o luptă „în viitorul apropiat”, deoarece NATO „nu va dori să creeze un precedent permiţând vreunui aliat să rămână în afara uneia dintre operaţiunile sale”.

„Ungaria nu va participa la aceasta. Va fi o luptă în viitorul apropiat, întrucât NATO nu va dori să creeze un precedent permiţând vreunui aliat să rămână în afara uneia dintre operaţiunile sale”, a declarat Peter Szijjarto, conform MTI.

Ministrul maghiar a participat la o întrevedere cu omologul său britanic David Cameron. În ziua anterioară, statele membre ale NATO au primit propunerea menită să confere NATO un rol sporit în instruirea soldaţilor ucraineni şi în coordonarea livrărilor de arme către Ucraina, precum şi alocarea a 100 de miliarde de euro pentru susţinerea acestei ţări în războiul cu Rusia.

Inițiativa a fost prezentată de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la începutul lunii aprilie la o reuniune a miniştrilor de externe din statele Alianţei.

pace în ucraina
SURSA FOTO: Dreamstime

Ministrul maghiar a caracterizat planurile NATO drept „nebunești”

Peter Szijjarto a caracterizat aceste planuri drept „nebuneşti” și a spus că va rămâne în afara lor, în ciuda presiunilor exercitate în cadrul Alianţei.

El spune și că urmează o luptă lungă, mai ales în cadrul alegerilor pentru Parlamentul European. Potrivit ministrului maghiar, oamenii îşi vor putea exprima opţiunea pentru război sau pace.

Șeful diplomației din Ungaria a subliniat apoi că NATO „şi-a depăşit propriile linii roşii şi face paşi imenşi către război”, prin promovarea respectivei propuneri”.

El spune și că „o confruntare directă ar implica riscul declanşării unui al treilea război mondial”.

Propunerea „pro-război” a NATO are la bază ideea că „războiul din Ucraina este războiul nostru”, spune Szijjarto.

Totuși, ideea este contrară poziţiei guvernului de la Budapesta.

„Aceia care cred că acesta este războiul nostru susţin continuarea războiului până la victoria Ucrainei. Atât britanicii, cât şi NATO leagă încheierea războiului de un deznodământ militar (al înfrângerii Rusiei), ceea ce este absolut nerealist de obţinut; probabilitatea acestuia este redusă, practic aproape imposibilă”, a spus Peter Szijjarto, în declaraţia ulterioară întrevederii cu omologul său britanic.

Ministrul maghiar a explicat că acest conflict „nu poate fi soluţionat pe câmpul de luptă”. El spune că „niciuna dintre părţi nu o poate învinge pe cealaltă, ”, iar „soluţia diplomatică este singura cale realistă”.

„Conflictul nu poate fi soluţionat pe câmpul de luptă, întrucât niciuna dintre părţi nu o poate învinge pe cealaltă, aşadar soluţia diplomatică este singura cale realistă”, a conchis el.