Mircea Geoană: Rusia nu are nici intenția și nici forța să atace un stat NATO

Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, declară că Rusia nu are intenția și nici capacitatea să inițieze o agresiune împotriva unui stat membru al alianței în acest moment. Cu toate acestea, el subliniază că Rusia desfășoară un „război hibrid total”.

„Evident că Rusia, în acest moment, nu are nici intenţia şi nici capacitatea de a agresa militar vreun stat NATO, dar război hibrid total e declanşat împotriva noastră şi vedem atacuri cibernetice, dezinformare, război hibrid, probleme legate de sabotaj, acte de violenţă şi asasinat. (…) Există în clipa de faţă o combinaţie de crize şi de transformări tehnologice şi de societate de o complexitate fără precedent.

De aceea pot spune un singur lucru: har Domnului că suntem în NATO, pentru că de problemele de securitate de natură militară şi derivate suntem în interiorul unei alianţe foarte puternice şi suntem într-adevăr într-un proces de adaptare şi transformare a NATO ca nicicând altcândva în ultimele decenii, inclusiv în planuri de apărare inclusiv prin creşterea producţiei militare”, a declarat Geoană, joi, la Radio Unirea FM.

În lumina acestor evoluții, Geoană consideră că este momentul ca industria de apărare românească să cunoască o renaștere.

Rusia consideră amenințare nucleară avioanele F-16 care vor ajunge în Ucraina

Altfel, Ministerul Afacerilor Externe din Rusia a emis o avertisment referitor la posibilitatea ca avioanele F-16 furnizate Ucrainei să fie echipate pentru transportul de arme nucleare. Această poziție este văzută ca un semnal de avertizare către Occident, pe care Rusia îl acuză că adoptă o strategie agresivă ce ar putea conduce la o înfrângere strategică a Rusiei.

Avioanele F-16 din Olanda
SURSA FOTO: www.f-16.net

Rusia se pregătește pentru iminența apariției avioanelor de vânătoare multirol F-16 de fabricație americană pe scena operațiunilor militare din Ucraina. Rusia nu poate să nu observe că aceste aeronave sunt capabile să transporte încărcături convenționale și nucleare. Modelul F-16 a servit de mult timp ca pilon al flotei folosite în cadrul așa-numitelor „misii nucleare comune” ale NATO. Indiferent de specificațiile exacte ale livrării, Rusia le va interpreta ca fiind transportatoare de arme nucleare și va considera această acțiune a SUA și a NATO drept o provocare deliberată.

Kremlinul a caracterizat posibila furnizare a avioanelor F-16 către Ucraina și „alte acțiuni” ale NATO drept eforturi intenționate de a amplifica conflictul din Ucraina, potențial conducând la un conflict militar direct între NATO și Rusia.

Cu doar o zi înainte, Ministerul Apărării din Rusia a anunțat planurile de a desfășura un exercițiu militar ce va include simulări pentru utilizarea armelor nucleare tactice. Această decizie vine în contextul unor amenințări percepute ca fiind provocatoare din partea Occidentului. Exercițiul militar a fost inițiat de către președintele Rusiei, Vladimir Putin, și are scopul de a evalua pregătirea forțelor nucleare nestrategice pentru a executa diverse misiuni de luptă. Antrenamentele vor include simulări pentru pregătirea și implementarea armelor nucleare nestrategice.

Unități de rachete din Districtul Militar de Sud și forțe navale vor participa la exercițiile militare, care vor acoperi o gamă diversificată de scenarii menite să antreneze aspectele legate de pregătirea și utilizarea armelor nucleare non-strategice.