În prezent, taxa pe companii în Ungaria este de 10% pentru companiile cu o bază de impozitare de până la 500 milioane forinţi (1,6 milioane euro) şi de 19% pentru companiile cu o bază de impozitare mai mare. 

Viktor Orban a mai spus că i-a cerut ministrului ungar al Economiei, Mihaly Varga, să facă "tot ceea ce este posibil" pentru a majora salariul minim pe economie până la nivelul maxim pe care companiile îl pot suporta. 

La rândul său, Mihaly Varga, a subliniat că reducerea taxelor va permite companiilor să economisească 145 de miliarde de forinţi iar Ungaria va avea cea mai favorabilă taxă pe companii din Uniunea Europeană. Mihaly Varga a mai spus că până la finele săptămânii Guvernul ungar vrea să ajungă la un acord cu reprezentanţii angajatorilor şi angajaţilor cu privire la propunerile pentru salariul minim pentru 2017 şi 2018. Dacă se va ajunge la un acord, Guvernul va putea trimite Parlamentului un proiect de lege săptămâna viitoare astfel ca modificările să intre în vigoare de la 1 ianuarie. Acest lucru va furniza o bază solidă pentru ca ritmul de creştere să urce de la 2-3% în prezent, la aproximativ 3-5%, a spus Varga. 

Potrivit celei mai recente ediţii a raportului privind competitivitatea globală realizat de Forumul Economic Mondial, Ungaria ocupă locul 63, după Polonia, Cehia şi România. În plus, ţara vecină suferă de pe urma unui deficit de mână de lucru care împinge în sus salariile la nivelul întregii economii.

SURSA: Agerpres