Un proiect de lege înaintat Parlamentului joi seară propune ca producătorii de ţigarete să plătească o contribuţie la asigurările sociale pe baza vânzărilor lor nete din 2014, cea mai ridicată rată, de 4,5%, fiind impusă la venituri ce depăşesc 60 miliarde de forinţi (244,25 milioane de dolari).

Publicaţia 'Nepszabadsag' citează un oficial al companiei British American Tobacco (BAT) care estimează că în urma introducerii acestei taxe companiile ar putea majora preţul ţigaretelor cu 70-80 de forinţi (0,25 euro) pe pachet. Attila Toth, responsabil cu relaţiile între BAT şi Guvernul de la Budapesta, a afirmat că sectorul tutunului nu a mai generat profit suplimentar de câţiva ani. Introducerea acestei taxe va obliga sectorul să majoreze preţurile în timp ce piaţa neagră, estimată deja la 12%, va creşte, a explicat oficialul BAT.

Toth a apreciat că industria tutunului plăteşte anual bugetului central 425 miliarde de forinţi.

Pe baza datelor privind vânzările nete din 2013, subsidiara locală a Philip Morris va plăti cea mai ridicată contribuţie (6,38 miliarde de forinţi sau 26 milioane de dolari), urmată de British American Tobacco (3,36 miliarde de forinţi), a anunţat site-ul portfolio.hu.

Szatmary a explicat că va fi vorba de o taxă excepţională asupra companiilor din industria tutunului iar autorităţile de concurenţă vor verifica firmele să nu paseze asupra consumatorilor costurile legate de noua taxă.

Guvernul aflat la putere din 2010 a impus taxe speciale asupra băncilor, companiilor de telecomunicaţii, firmelor din energie, retailerilor, pentru a finanţa reducerile de taxe acordate populaţiei şi pentru a menţine deficitul bugetar sub limita de 3% din PIB impusă de UE.

Companiile afectate şi instituţiile financiare internaţionale au criticat taxele, apreciind că ele vor afecta investiţiile şi creşterea economică.

În ritm anual, creşterea PIB-ului Ungariei a încetinit în trimestrul trei din 2014 la 3,2%, de la 3,9% în precedentele trei luni, a anunţat vineri Oficiul Central de Statistică (KSH). Comparativ cu trimestrul doi din 2014, economia a urcat cu 0,5% în perioada iulie-septembrie 2014, de la 0,8% în precedentele trei luni.

AGERPRES