"Există o şansă bună. Nu suntem departe de un acord bun", a declarat Orban pentru postul public de radio MR1 la întrebarea care sunt perspectivele pentru Ungaria să ajungă la un acord de finanţare cu FMI, acord pe care autorităţile de la Budapesta l-au cerut în urmă cu aproape un an. Orban a adăugat că guvernul ungar îşi menţine punctul de vedere că banii de la FMI vor fi utilizaţi pentru rambursare datoriei publice.

De asemenea, premierul ungar a spus că jumătate din măsurile anunţate în recentul program de corecţie bugetară nu ar fi necesare dacă Uniunea Europeană nu ar fi obligat Ungaria să implementeze aceste măsuri. Orban a subliniat că Ungaria va îndeplini cerinţele Bruxelles-ului deoarece economia ungară va înregistra anul viitor perfomanţe peste aşteptări. În schimb, "vom putea să derulăm o parte din măsurile pe care Bruxelles-ul ne-a obligat să le amânăm" a apreciat Orban, dând drept exemplu majorarea salariilor profesorilor.

Zilele trecute, două importante agenţii de rating, Fitch Rating şi Standard & Poor’s, au sfătuit oficialii ungari să obţină o facilitate de credit de la Fondul Monetar Internaţional, după ce Viktor Orban a spus că Ungaria va putea să-şi finanţeze economia în 2013 şi fără un acord cu FMI. De asemenea, guvernul ungar a demarat recent o companie în presă în care promite că nu va ceda la presiunile Fondului.
Sursa: Agerpres