Guvernul de la Budapesta va extinde un moratoriu cu privire la plata creditelor pentru gospodării şi companii până în luna iulie 2021, pentru a limita impactul crizei cauzate de noul coronavirus, a anunţat sâmbătă premierul ungar Viktor Orban, potrivit Reuters.

Primăriile critică reducerea unei taxe locale

Pe pagina sa de Facebook, Viktor Orban a indicat că o taxă locală pentru IMM-uri va fi redusă cu 50% de la 1 ianuarie 2021, pentru a susţine crearea de locuri de muncă.

Această măsură va afecta municipalităţile, întrucât taxa respectivă este o sursă vitală de venituri pentru ele.

Viktor Orban a precizat că oraşele cu mai puţin de 25.000 de locuitori vor primi sprijin de la guvernul central, în timp ce situaţia financiară a municipalităţilor mai mari „va fi analizată de la caz la caz”, notează Agerpres.

Primarul Budapestei, Gergely Karácsony, a criticat dur diminuarea acestei taxe: „Reducerea acestei taxe nu va gestiona criza, ci o va agrava”, spune edilul.

Ajutor pentru salariaţi şi familiile cu copii

Orban a adăugat că executivul ungar va acoperi două treimi din costurile salariale ale companiilor din sectorul HoReCa şi ale companiilor private de transport rutier, ce vor fi închise temporar în decembrie şi ianuarie. În plus, familiile cu copii sau care aşteaptă un copil vor putea accesa granturi pentru renovarea locuinţelor şi împrumuturi preferenţiale de până la 6 milioane de forinţi (aproape 17.000 de euro).

Premierul Viktor Orban a spus că se aşteaptă ca Ungaria să depăşească pandemia de COVID-19 în luna aprilie. Campania de vaccinare în Ungaria este de aşteptat să înceapă pe 27 sau 28 decembrie.