Ungaria vrea noi tancuri germane

Ungaria este pe cale să devină prima țară care își va dota forțele armate cu noul tanc Panther de la Rheinmetall, relatează Handelsblatt.

Potrivit ziarului, care citează persoane familiarizate cu negocierile, guvernul ungar și compania germană de apărare au convenit în principiu că tancul KF51 Panther va fi dezvoltat și produs integral în Ungaria.

Sursa amintește că directorul general al Rheinmetall, Armin Papperger, a prezentat anul trecut, la un târg de armament de la Paris, Panther ca fiind succesorul Leopard 2.

Phanter KF51 tanc
SURSA FOTO: Capital.ro

Tancul are nevoie de îmbunătățiri

Potrivit șefului Rheinmetall, Panther este deja disponibil, dar vehiculul mai trebuie îmbunătățit, de exemplu cu un nou șasiu. Dezvoltarea Panther-ului începe în parteneriat cu Ungaria. Guvernul lui Viktor Orban plătește Rheinmetall aproximativ 300 de milioane de euro pentru acest proiect, în forma actuală.

“Forțele armate maghiare ar fi primele din lume care ar pune în funcțiune aceste vehicule de luptă, înaintea Bundeswehr-ului german, care probabil va rămâne cu seria Leopard pe termen lung“, arată sursa.

De asemenea, se menționează că Panther va fi probabil mai bun decât Leopard 2 în ceea ce privește sistemele electronice, deoarece va fi echipat cu sisteme de apărare împotriva dronelor și o interfață de control a acestora.

De asemenea, va fi semnificativ mai ieftin decât predecesorul său. Un KF51 costă 15 milioane de dolari, adică o treime din prețul unui nou Leopard 2.

KF51 Panther, gata de producție în 15 luni

Știrea privind producția tancului de luptă principal Panther în Ungaria a fost raportată și de Norddeutscher Rundfunk (NDR). CEO-ul Rheinmetall ar fi declarat într-un interviu pentru documentarul ARD că:

“KF51 Panther va fi gata de producție în 15 luni, iar guvernul maghiar va acoperi costurile de dezvoltare“.

În august, Rheinmetall a inaugurat oficial noua sa fabrică de vehicule blindate din Zalaegerszeg, Ungaria. Fabrica va produce vehiculele de luptă de infanterie Lynx KF41 pentru forțele armate maghiare și pentru alți potențiali clienți. Ea se întinde pe o suprafață de 20.000 de metri pătrați.

De altfel, prim-ministrul de la Budapesta a precizat pe TikTok că tancul ar urma să fie următoarea felină a Carpaților.

Diferențele dintre Panther și Leopard 2

Panther va depăși Leopard 2 în unele domenii, inclusiv în ceea ce privește sistemul electronic. Acesta va avea o interfață de control a dronelor.

Leopard 2 dispune, de asemenea, de un tun mai mic, de 120 de milimetri. Panther va avea un tun mai mare, de 130 de milimetri. Din cauza muniției de dimensiuni mai mari, în special lungimea și greutatea acestora, producătorul ar urma să treacă la un sistem de încărcare automată în locul celui manual, obișnuit în NATO.

Se speculează că încărcătorul va fi apoi înlocuit cu un operator de dronă, care poate ghida tancul, poate cerceta inamicii și poate direcționa focul.

Nu numai că tancul ar avea un lansator de drone, dar ar putea, de asemenea, să lanseze rachete dintr-un compartiment, care ar putea fi ghidate către ținte aflate la adăpost.