Dotări noi pentru Inspectoratul General pentru Situații de Urgență. IGSU urmează să primească 6 aparate de zbor tip Black Hawk.

Este vorba despre elicoptere medii-grele Black Hawk, destinate intervenţiilor în situaţii de urgenţă.

Anunțul a fost făcut sâmbătă, 23 septembrie, de către ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu, care a postat imagini de la vizita de lucru efectuată în Polonia în acest context.

Acordul cadru cu firma producătoare, ce deține fabrica din Polonia, a fost semnat în anul 2021, adaugă Câciu.

El subliniază că aceste elicoptere sunt necesare pentru ca viteza de răspuns în situaţii de urgenţă şi calitatea serviciilor de intervenţie să fie la standarde europene.

Elicoptere Black Hawk de ultimă generație pentru IGSU

„Viteza de răspuns în situaţii de urgenţă şi calitatea serviciilor de intervenţie oferite cetăţenilor este obligatoriu să fie la standarde europene.

Lucrăm împreună la realizarea acestor obiective, iar colegii din Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, alături de echipele din structurile Inspectoratului General de Aviaţie şi Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă sunt într-o vizită de lucru în Polonia, la fabrica firmei producătoare de elicoptere medii-grele Black Hawk pentru intervenţii în situaţii de urgenţă, care va furniza României 6 astfel de aparate de zbor, conform acordului cadru semnat în anul 2021”, este mesajul postat de Adrian Câciu pe pagina sa de Facebook.

Elicoptere ar urma să fie livrate chiar în acest an, iar experții români au mers în Polonia pentru a verifica stadiul de realizare a proiectului.

„Experții noștri verifică stadiul de realizare a proiectului privind livrarea, în acest an, a celor 6 aparate de zbor și sunt bucuros să vă arăt în imaginile de mai jos un astfel de aparat.

Investirea fondurilor europene în proiecte concrete, cum este acesta, proiecte din implementarea cărora vom beneficia toți, indiferent de vârstă sau condiție socială sunt esența proiectului european, și a dezvoltării sănătoase a României”, a completat Adrian Câciu.

Adrian Câciu
SURSA FOTO: Facebook, Adrian Câciu

Ȋn ce tip de operațiuni vor putea fi folosite elicopterele Black Hawk?

Ȋn încheiere, ministrul Adrian Câciu a oferit și câteva detalii despre modul în care vor fi folosite aceste aparate de zbor moderne.

El a precizat că valoarea contractului pentru cele 6 elicoptere a fost de aproximativ 270 milioane de euro fără TVA.

„În data de 9 noiembrie 2021, prin Proiectul VIZIUNE 2020, din cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență având calitatea de lider de proiect, iar Inspectoratul General de Aviație având calitatea de partener, a semnat un acord cadru în valoare de aprox. 270 mil de euro fără TVA, care asigură, în primă etapă, finanțarea a 6 elicoptere utilitare Black Hawk de nouă generație.

Elicopterele vor fi configurate pentru operațiuni terestre și pentru operațiuni maritime, iar dotarea tehnică va permite derularea unor acțiuni complexe de identificare și recunoaștere în teren, acțiuni de stingere a incendiilor, de căutare-salvare, de evacuare personal, de transport personal și materiale, de asistență medicală pentru victime multiple și evacuare”, a afirmat șeful de la Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.