Ungaria a luat o decizie care îi face pe mulți români să fie invidioși. Guvernul de la Budapesta va implementa, începând cu luna viitoare, o măsură importantă.

Este vorba de o creștere cu 15% a salariului minim. Acesta va ajunge la 266.800 de forinți, Cu alte cuvinte, cei cu salariu minim din Ungaria vor avea aproximativ 709 euro (aproximativ 3.500 de lei).

În ceea ce îi privește pe absolvenții de studii superioare, salariul minim va crește cu 10%. El va atinge suma de 326.000 de forinți.

Decizia luată de Ungaria a fost anunțată de Marton Nagy. Ministrul Dezvoltării Economice a dat aceste informații după încheierea negocierilor între Guvern, angajatori și angajați.

Creșteri salariale în Ungaria

Marton Nagy a solicitat un efort suplimentar pentru menținerea valorii reale a salariilor în anul 2024. Ministrul Ungariei a îndemnat toate companiile să implementeze creșteri salariale noi. Acestea a spus că ele trebuie făcute în concordanță cu situația lor financiară și poziția pe piață.

Oficialul ungar a anunțat că Guvernul va iniția discuții pentru a reforma sistemul de salarizare. Obiectivul este acela de a asigura protecția valorii reale a salariilor pe termen lung. El a exprimat recunoștința față de participanții la discuții pentru cooperarea lor.

Oficialul a criticat, însă, Federația sindicală MSZSZ. Acesta este acuzată  că „a neglijat interesele angajaților și a încercat să amâne negocierile”, iar ulterior a refuzat să semneze acordul, susține MTI.

bani Ungaria
Bani din Ungaria/SURSA FOTO: Dreamstime

Guvernul de la Budapesta a trasat principalul obiectiv

„Guvernul va continua să se angajeze pentru a contrabalansa impactul războiului și al sancțiunilor, în vederea protejării familiilor, susținând creșterea economică și sporind competitivitatea mediului de afaceri din Ungaria”, a spus ministrul Dezvoltării Economice.

Oficialul ungar a susținut că obiectivul pentru 2024 este de a înregistra o creștere între 4% și 5% a valorii reale a salariilor.

Salariu minim de 515 euro în România la începutul lui 2023

Datele Eurostat indica că,  la începutul acestui an, 13 state membre din estul și sudul Uniunii Europene aveau salarii minime sub pragul de 1.000 de euro lunar. Este vorba de Bulgaria (332 euro), Letonia (500 euro) și România (515 euro). Pe listă urmau Ungaria (542 euro), Croația (624 euro), Slovacia (646 euro), Cehia (652 euro), Estonia (654 euro) și Polonia (655 euro). Nu în ultimul rând era vorba de Lituania (730 euro), Grecia (774 euro), Malta (792 euro) și Portugalia (823 euro).

Într-un raport publicat recent, Fondul Monetar Internațional a emis avertizări cu privire la majorările semnificative ale salariilor minime planificate pentru anul viitor în Europa Centrală. Acest lucru ridică riscul unei inflații mult mai persistente sau a pierderii de locuri de muncă, având în vedere creșterea relativ modestă a productivității în regiune.

FMI a solicitat o abordare prudentă

Cu toate că salariul minim a crescut considerabil începând din 2019, în linie cu inflația, este necesară o abordare prudentă. Acest mesaj a fost transmis de Reuters Geoff Gottlieb. El este reprezentant regional al FMI pentru Europa Centrală, de Est și de Sud-Est.

„În unele ţări din CEE, sunt planificate anul viitor majorări semnificative ale salariilor minime. Este posibil ca firmele să absoarbă aceste creşteri prin profituri mai scăzute, dar există de asemenea riscul ca aceste majorări să aibă ca rezultat o inflaţie mult mai persistentă sau reducerea forţei de muncă, în special ţinând cont de creşterea relativ slabă a productivităţii în regiune”, a punctat acesta.