Au intrat în vigoare noile măsuri fiscale

După cum era anunțat, de la 1 noiembrie intră în vigoare noi măsuri fiscale. IT-iștii nu vor mai fi scutiți de impozitul pe venit, acesta fiind eliminat de la 1 noiembrie. Și angajaţii din construcţii, agricultură şi industrie alimentară sunt afectați de noile măsuri. Ei nu vor mai fi scutiţi de la plata contribuţiei la sănătate (CASS) şi a contribuţiei asigurătorie pentru muncă (CAM) .

Noile măsuri fiscale sunt incluse în pachetul de modificări fiscale pe care Guvernul şi-a asumat răspunderea. Legea privind aceste reglementări pentru sustenabilitatea financiară a României pe termen lung au fost publicate vineri în Monitorul Oficial. S-a întâmplat imediat după ce legea a fost promulgată de preşedintele Klaus Iohannis.

Astfel, IT-iştii vor plăti, impozit pe venit pentru salariile ce depăşesc 10.000 de lei brut. Ei vor fi scutiţi de la contribuţia obligatorie la Pilonul 2. În cazul în care vor dori să contribuie în continuare trebuie să solicite acest lucru.

Vor fi afectați și cei din construcții, industrie alimentară și agricultură

Totodată, cei din construcţii, agricultură şi industria alimentară nu vor mai fi scutiţi de la plata contribuţiei la sănătate (CASS). Și a contribuţiei asigurătorie pentru muncă (CAM) . În acest sens, Guvernul a aprobat marţi noile valori ale salariului minim în construcţii, agricultură şi industria alimentară. Acestea se aplică începând cu luna noiembrie.

Potrivit unui comunicat al Executivului, în sectorul construcţiilor salariul minim brut va fi de 4.582 de lei. Iar în domeniul agricol şi în industria alimentară de 3.436 de lei. Decizia a fost luată pentru ca salariile angajaţilor din aceste sectoare să nu scadă după reintroducerea contribuţiilor la sănătate.

Tot din noiembrie se vor reduce plăţile cash la companii şi persoane fizice. Astfel, plăţile către persoanele juridice se vor putea face în limita unui plafon zilnic de 1.000 lei/persoană.

În ceea ce priveşte încasările şi plăţile între o persoană juridică şi o persoană fizică, plafonul zilnic este de 5.000 lei către/de la o persoană. Iar sumele în numerar aflate în casieria persoanelor juridice nu pot depăşi plafonul de 50.000 lei, la finalul unei zile. Încasările şi plăţile cash între două persoane fizice se pot face în limita unui plafon zilnic de 10.000 lei.

Nerespectarea acestor plafoane se sancţionează cu amendă de 25% din suma încasată/plătită care depăşeşte plafonul.

De la 1 ianuarie 2024 vor intra în vigoare noi măsuri fiscale ce vizează creşterea TVA pentru anumite produse şi servicii, dar şi introducerea de noi taxe şi impozite pentru bănci şi companii.