Publicaţia Napi Gazdasag a informat că în următorii ani Executivul ar putea reduce gradual taxa impusă în sectorul telecomunicaţiilor, ar putea diminua TVA la serviciile de Internet şi ar putea reduce sau retrage taxa specială aplicată operatorilor de telecomunicaţii.

Cei mai mari operatori care activează în Ungaria sunt: Magyar Telekom, subsidiară a grupului german Deutsche Telekom, precum şi subsidiarele locale ale Vodafone Plc (Marea Britanie) şi Telenor (Norvegia).

Guvernul a acceptat să reducă taxa specială pe bănci anul viitor, dar taxele similare din sectorul telecomunicaţiilor, al vânzărilor cu amănuntul şi al energiei au rămas în vigoare.

Joi, premierul Viktor Orban a afirmat la un forum de afaceri că taxa aplicată în sectorul telecomunicaţiilor va fi menţinută şi în 2016, dar Guvernul ar putea efectua ulterior o revizuire a taxei, în funcţie de avansul economiei.

TVA la serviciile de Internet ar putea fi redusă de la 27% la 18%, susţine 'Napi Gazdasag'. Guvernul aflat la putere din 2010 a impus taxe speciale asupra băncilor, companiilor de telecomunicaţii, firmelor din energie, retailerilor, pentru a finanţa reducerile de taxe acordate populaţiei şi pentru a menţine deficitul bugetar sub limita de 3% din PIB impusă de UE. Companiile afectate şi instituţiile financiare internaţionale au criticat taxele, apreciind că ele vor afecta investiţiile şi creşterea economică.

Luna trecută, Viktor Orban a declarat că taxa pe bănci din Ungaria va rămâne cea mai ridicată din Europa, chiar şi după ce Guvernul îşi va onora angajamentele şi o va reduce. Guvernul va urmări dacă băncile majorează creditarea în schimbul reducerii taxei pe bănci, deşi nu există cerinţe legale în acest sens, a explicat premierul. (Sursa> Agerpres)