Tensiuni între doi dintre vecinii României!

Viktor Orban: Nu putem ține cont de punctul de vedere al ucrainenilor

Ungaria şi Ucraina sunt la cuţite, din cauza acordului privind gazele naturale semnat între Budapesta şi Moscova.

Premierul Viktor Orban nu pare să fie deloc interesat de comentariile şi plângerile Ucrainei cu privire la semnarea acestui acord, răspunzând la toate plângerilor ucrainenilor folosind fraza: “Negociaţi cu ruşii!”

Prim-ministrul Ungariei afirmă că respectă Ucraina, însă nu va ţine cont de punctul de vedere al acesteia. “Trebuie să corespund intereselor poporului maghiar și nu al ucrainenilor”, a mai spus Viktor Orban.

“Avem nevoie de gaze. Aceasta este realitatea. Trebuie să negociați cu rușii. Din păcate, nu putem ține cont de punctul de vedere al ucrainenilor.

Respect Ucraina și doresc poporului ucrainean mult succes. Cu toate acestea, pe frontul gazelor, trebuie să corespund intereselor poporului maghiar și nu al ucrainenilor”, a declarat premierul de la Budapesta, potrivit noi.md.

Ucraina cere sancţiuni venite de la Washington şi Berlin

Recent, Ucraina a cerut vineri SUA şi Germaniei să sancţioneze gigantul rus Gazprom. Kievul acuză producătorul rus de gaze naturale că se foloseşte de energie ca de o armă politică, după ce Gazprom a implementat un acord de tranzit cu Ungaria care privează Ucraina de gaze naturale.

Potrivit termenilor acordului de aprovizionare pe termen lung cu Budapesta, care a intrat în vigoare vineri, Gazprom nu va mai livra gaze Ungariei via Ucraina, ci prin Serbia şi Austria, transmite agenţia Reuters.

Ucraina va rămâne astfel fără veniturile obţinute din tranzitul gazelor, iar ţara nu va mai putea importa fluxuri inverse de gaze din Ungaria, practică folosită din 2015 pentru a nu mai cumpra gaze direct din Rusia.

Iuri Vitrenko, şeful companiei de stat Naftogaz din Ucraina, a cerut SUA şi Germaniei să onoreze ceea ce au promis, respectiv să adopte o atitudine fermă împotriva Moscovei, angajament făcut contextul finalizării gazoductului Nord Stream 2 către Germania.

Sursa foto: facebook.com/orbanviktor