Turcia este cel mai apropiat aliat al Rusiei, dar și membră NATO, alianță la care Ucraina vrea să adere. Ankara și Moscova au însă interese divergente față de Kiev, subliniază sursa citată.

Guvernul ucrainean a anunțat recent că va achiziționa 24 de drone de luptă Bayraktar TB2 în lunile următoare. În urmă cu doi ani, Baykar Makina a câștigat un contract pentru a vinde șase TB2 către Ucraina. Contractul de 69 de milioane de dolari a implicat și vânzarea de muniție. Firma privată turcă a câștigat, de asemenea, contracte de vânzare de drone TB2 către Qatar, Azerbaidjan și Polonia.

Ce este sistemul TB2

TB2 este un sistem tactic de altitudine medie, cu rază lungă de acțiune. UAV-urile funcționează ca o platformă pentru desfășurarea misiunilor de recunoaștere și informații. Sarcina sa utilă maximă depășește 55 de kg, iar configurația standard a sarcinii utile include un modul de cameră electro-optică, un modul de cameră cu infraroșu, un designator laser, un telemetru laser și un indicator laser.

Un înalt oficial turc a declarat că Ankara și Kievul au o înțelegere pentru a finaliza acordul înainte de sfârșitul anului. Surse din industrie estimează valoarea contractului la aproximativ 300 de milioane de dolari.

Turcia, aliată cu Rusia, partenera Ucrainei

Turcia este de ani buni un beneficiar al cheltuielilor de apărare ale Ucrainei. În decembrie 2020, un șantier naval turc a încheiat un acord de 200 de milioane de dolari pentru a vinde Ucrainei două corvete din clasa Ada.

Dar Turcia este implicată și în comerțul cu arme rusești. Turcia a achiziționat in 2019 sistemul rusesc de apărare antiaeriană S-400 , iar președintele Erdogan negociază pentru un al doilea lot, sfidând aliatul din NATO, SUA.
Ca reacție la prima achiziție de S-400, SUA au eliminat Turcia din programul multinațional Joint Strike Fighter. care construiește avionul de luptă F-35. La care s-au adăugat și sancțiuni.

„Avem propria noastră agendă privată cu Rusia”

În privința vânzării de drone pentru Ucraina, un diplomat turc a explicat că există o limită a tăcerii Rusiei în acest comerț cu arme dintre Turcia și Ucraina.
”Sistemele turcești nu sunt un schimbător de jocuri în niciun conflict ruso-ucrainean”, a spus el. „Avem propria noastră agendă privată cu Rusia. Rușii nu vor să distrugă cooperarea în domeniul apărării strategice cu Turcia de dragul câtorva sisteme de arme vândute Ucrainei”, a precizat diplomatul.

De ce să vinzi arme adversarului Rusiei

O motivație evidentă pentru vânzările de drone către Ucraina ar fi dorința Ankarăi de a crește exporturile de apărare. Turcia a investit miliarde de dolari în industria sa de apărare în ultimele patru decenii, iar extinderea în comerțul global de apărare este un obiectiv guvernamental. Un alt factor este reciprocitatea comerțului dintre cele două țări, a declarat Sitki Egeli, analist în domeniul apărării la Universitatea de Economie din Izmir.

Moscova nu va rata ocazia de a adînci și mai mult prăpastia dintre Turcia și aliații occidentali

„Furnizarea unor echipamente militare avansate Ucrainei oferă o pârghie rară pentru Ankara în relația sa complicată și tensionată cu Moscova. În această relație, caracterizată de unii observatori drept una de „interdependență asimetrică”, ce favorizează puternic Rusia, Ankara este greu de presat. Așa că profită de orice pârghii care pot fi folosite împotriva unei Rusii din ce în ce mai asertive și uneori arogante”, a subliniat Egeli.

Când ne uităm la comentariile unor oficiali ruși, în ultimele câteva săptămâni, este posibil să vedem, de fapt, primele semne ale unei îngrijorări și neliniști tot mai mari, adaugă analistul turc. Moscova nu va rata o nouă ocazie de a adînci și mai mult prăpastia dintre Turcia și aliații săi occidentali și de a-l izola în continuare pe Erdogan, este de părere Egeli.