Ungaria, salariu mediu pe oră mai mare decât România

Conform unei analize realizate de Visual Capitalist pe baza datelor Eurostat, România are al doilea cel mai mic salariu mediu pe oră din Uniunea Europeană. Mai exact, 10 euro pe oră. Această cifră aproape se aliniază cu media din Letonia, în timp ce Ungaria și Polonia au salarii medii ceva mai ridicate.

În contrast, în Luxemburg, considerată „capitala” salariilor, se câștigă de peste patru ori mai mult decât în România. Media salariilor în întreaga UE este de 24 euro pe oră.

Visual Capitalist a dezvoltat o hartă „termică” ce indică salariul mediu orar în Europa, exprimat în euro. Culoarea mai închisă a albastrului indică un salariu orar mai mare. Acesta este realizat pe baza datelor Eurostat privind costul forței de muncă, care includ salariile și sporurile/ indemnizațiile.

Luxemburg, recunoscută ca fiind capitala serviciilor financiare din Europa, se evidențiază cu cel mai mare salariu mediu pe oră, înregistrând 47,2 euro. De asemenea, țara are cel mai mare PIB pe cap de locuitor din lume. În Scandinavia, Danemarca și Norvegia se bucură, la rândul lor, de salarii bune, în jur de 42 de euro pe oră. Suedia, cu un salariu mediu de 26 de euro pe oră, se plasează mai aproape de media europeană.

“Tendințele generale indică faptul că Europa de Nord și de Vest au salarii medii mai mari decât Europa de Sud și de Est, ceea ce reflectă diferențele dintre economii, bogăție și costul vieții”, notează Visual Capitalist.

hartă salarii Europa
SURSA FOTO: Visual Capitalist

Bulgaria, cel mai mic salariu mediu din Europa

Bulgaria se clasează cu cel mai mic salariu mediu din acest set de date, raportând un nivel de 8 euro pe oră. Cu 10,4 euro pe oră, România ocupă poziția a doua din coada clasamentului, apropiindu-se de media din Letonia, care înregistrează un salariu mediu pe oră de 10,7 euro. Ungurii se situează puțin peste, cu 11 euro pe oră, în timp ce polonezii sunt și ei puțin mai bine plătiți, cu un salariu mediu de 11,9 euro pe oră.

Acest indicator a cunoscut o ușoară creștere și în România, trecând de la 8 euro pe oră în 2021 la 9 euro în 2022, conform datelor Eurostat.

Există decalaje semnificative între statele UE

Potrivit celor mai recente date publicate de Eurostat luna trecută, costurile medii orare ascund discrepanțe semnificative între statele membre ale Uniunii Europene. Costul orar al mânii de lucru include atât salariile, cât și costurile non-salariale, precum contribuțiile sociale plătite de angajatori. Anul trecut, cele mai scăzute costuri orare cu forța de muncă au fost înregistrate în Bulgaria (9,3 euro), România (11 euro) și Ungaria (12,8 euro), în timp ce cele mai ridicate s-au înregistrat în Luxemburg (53,9 euro), Danemarca (48,1 euro) și Belgia (47,1 euro).

Costurile medii orare cu forța de muncă în întreaga economie au fost estimate la 31,8 euro în UE și la 35,6 euro în zona euro anul trecut, comparativ cu 30,2 euro în UE și 34 euro în zona euro în 2022.

Angajații cei mai bine plătiți din România

Potrivit celor mai recente date publicate de Institutul Național de Statistică (INS), câștigul salarial mediu net în februarie a fost de 4876 lei, înregistrând o creștere de 17 lei (+0,3%) față de luna ianuarie 2024 și o creștere semnificativă de 14,2% în comparație cu aceeași perioadă a anului precedent. Comparativ cu luna februarie a anului anterior, câștigul salarial mediu net a înregistrat o creștere de 14,2%.

Cele mai ridicate valori ale câștigului salarial mediu net au fost raportate în domeniul activităților de servicii în tehnologia informației, inclusiv activitățile de servicii informatice, unde s-a înregistrat un câștig mediu de 11.297 lei. În schimb, cele mai mici valori s-au consemnat în sectorul fabricării articolelor de îmbrăcăminte, cu un câștig mediu de 2729 lei.