Vânzările cu amănuntul în România au crescut în februarie

Datele recent publicate de Eurostat arată că vânzările cu amănuntul în Uniunea Europeană și zona euro au înregistrat o scădere în luna februarie, însă România iese în evidență ca una dintre țările membre cu cea mai puternică creștere atât lunar, cât și în ritm anual.

În luna februarie 2024, vânzările cu amănuntul au scăzut cu 0,5% în zona euro și cu 0,4% în Uniunea Europeană față de luna ianuarie. Cu toate acestea, România se numără printre țările membre cu cele mai importante creșteri lunare, înregistrând o creștere de 0,5%.

În ritm anual, vânzările cu amănuntul au scăzut cu 0,7% în zona euro și cu 0,2% în Uniunea Europeană. Cu toate acestea, România se evidențiază cu o creștere semnificativă a vânzărilor cu amănuntul, avansând cu 8,7% față de aceeași perioadă a anului precedent.

Aceste date reflectă o performanță economică solidă în sectorul de vânzări cu amănuntul din România, sugerează analiștii. Potrivit Institutului Național de Statistică (INS), volumul cifrei de afaceri din comerțul cu amănuntul, cu excepția comerțului cu autovehicule și motociclete, a înregistrat o creștere de 12,3% în februarie 2024 față de aceeași perioadă a anului anterior.

Comparativ cu luna ianuarie a acestui an, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul, cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete, a crescut cu 2,6%, pe serie brută, în februarie. Pe serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul cifrei de afaceri din comerţ a crescut cu 0,6%.

Bani bancnote salarii pensii cresterea pensiilor
Românii încep din nou să cumpere / SURSA FOTO: Dreamstime

Carnea s-a scumpit cel mai mult în Bulgaria și România, potrivit Eurostat

Datele Eurostat mai arată că preţul la carne în Uniunea Europeană era cu 3,3% mai mare în luna februarie 2024 decât în luna februarie 2023. În rândul ţărilor membre cele mai mari creşteri de preţuri au fost înregistrate în Bulgaria (8,2%) şi România (7,7%), conform datelor.

Preţul cărnii a crescut în majoritatea ţărilor membre UE, cu excepţia a trei ţări unde au scăzut: Cehia (unde preţurile au fost mai mici cu 5,1%), Finlanda (minus 2,2%) şi Danemarca (minus 0,6%).

Pe categorii, carnea de porc a înregistrat cea mai mare creştere de preţuri la nivelul UE (5,7%), urmată de carnea de oaie sau capră (4,5%) şi carnea de vită sau viţel (3%). În schimb, preţurile la carnea de pasăre au scăzut cu 1,6%, la nivelul UE, în luna februarie 2024 comparativ cu luna februarie 2023.