Ungaria va avea un avion militar unic în lume

Ungaria va avea un avion militar unic. Este primul avion de transport militar KC-390 din cele două pe care Guvernul de la Budapesta le-a cumpărat de la firma braziliană Embraer. Primul din ele va ateriza astăzi, 12 aprilie 2024, în țara vecină pentru a i se adăuga echipamentele necesare NATO.

Ce-l face cu adevărat deosebit e faptul că poate fi folosit și ca avion de terapie intensivă. Este primul din întreaga lume care poate fi echipat cu o unitate de terapie intensivă, esențială pentru misiunile umanitare.

Noul avion are și capacitatea de realimentare în zbor. Costă 50 de milioane de dolari americani. Va fi ținut la baza aeriană Kecskemét timp de trei săptămâni, începând de azi, a anunțat ministrul Apărării din Ungaria, Kristóf Szalay-Bobrovniczky.

Kristóf Szalay-Bobrovniczky
Kristóf Szalay-Bobrovniczky (SURSA FOTO: Facebook, Szalay-Bobrovniczky Kristóf)

În toamnă, avionul respectiv va fi înregistrat în registrul ungar

Testele pentru avionul militar Embraer KC-390 au început imediat după primul zbor, pe 8 februarie 2024. Acum, sunt în etapa finală. S-au efectuat teste pe sol și în aer, în ultimele faze ale producției.

În Ungaria, avionul respectiv va primi echipamentele de comunicații speciale NATO. După aceea, se va întoarce în Brazilia pentru finalizare. Avionul militar, încă, nu zboară cu însemnele Ungariei. Procesul oficial de predare și înregistrare în registrul ungar se va face cel mai probabil în toamnă.

Embraer KC-390
Embraer KC-390 (SURSA FOTO: YouTube, Finaero)

Ungaria va cumpăra două avioane de transport Embraer KC-390 în acest an

Armata Ungariei va cumpăra două avioane de transport Embraer KC-390 în 2024, înlocuind astfel avioanele militare de transport AN-26, satisfăcând cerințele crescânde de transport militar. Așadar, armata maghiară va avea acces la noi capacități în transportul militar aerian.

Această versiune a avionului militar poate transporta până la 26 de tone. Va fi capabilă să realimenteze alte avioane în zbor și să transporte paturi pentru pacienți în stare critică și răniți. Cele două avioane sunt planificate să ajungă în Ungaria până la finalul anului 2024.

Guvernul de la Budapesta a semnat un contract cu Embraer pentru achiziționarea celor două avioane din 2020. Ungaria este a treia țară care comandă un KC-390, după Brazilia și Portugalia. Țările de Jos, Austria, Republica Cehă și Coreea de Sud au ales, de asemenea, acest avion multirol, potrivit site-ului de specialitate „European Security&Defence”.