Ungaria a călcat pe urmele Republicii Cehe, intrând într-o recesiune tehnică superficială, în ultima jumătate a anului 2022, în timp ce economia Poloniei s-a contractat și ea în trimestrul al patrulea. Presiunea va continua să se mențină în regiune, la începutul anului, potrivit agenției Reuters.

Economia Ungariei, care se confruntă cu cea mai mare inflație din regiune, cu o rată de peste 20%, a scăzut cu 0,4% în ultimele trei luni ale anului trecut, au arătat datele actualizate ale biroului de statistică. Per total, însă, economia Ungariei a crescut cu 4,6% din PIB anul trecut față de 2021 având însă o dinamică volatilă. Astfel, după un început bun de an, cu două trimestre consecutive de creștere a PIB, Ungaria a alunecat spre scădere.

Recesiunea tehnică poate dura trei trimestre

„Scăderea puterii de cumpărare a gospodăriilor nu a afectat economia până acum, spre deosebire de ratele mari ale dobânzilor și investițiile întârziate sau abandonate”, a declarat economistul ING, Peter Virovacz.

„Ne aşteptăm ca inflaţia ridicată să exercite cea mai mare influenţă asupra economiei mai ales în primul trimestru al anului 2023, ceea ce înseamnă că recesiunea tehnică în care a intrat economia maghiară poate dura trei trimestre.”

Creșterea decisivă va începe abia în a doua jumătate a anului

Conform estimărilor experților ING, PIB-ul Ungariei va crește cu 0,7% în 2023. Economia se va contracta, probabil, în primul trimestru al acestui an, deoarece inflația ridicată sufocă activitatea economică pe diverse fronturi: de la consumul privat și până la investiții.

”Pe măsură ce procesul de dezinflație se desfășoară lent și se va consolida de la mijlocul anului, ne așteptăm la o revenire trimestrială foarte superficială a creșterii PIB-ului”, arată insitituția financiară.

Conform ING, pe măsură ce cererea internă își revine încet, în al treilea și al patrulea trimestru al anului, pe fondul creșterii pozitive a salariilor reale, redresarea economică va putea avea loc.

Banca centrală a Ungariei a sfidat presiunile guvernamentale

Banca centrală a Ungariei a lăsat ratele dobânzilor, inclusiv rata de bază de 13%, neschimbate, sfidând presiunile guvernamentale de a reduce costurile de împrumut, pe măsură ce economia a încetinit.

Ministrul Dezvoltării, Marton Nagy, fost viceguvernator al băncii centrale, principalul asistent economic al premierului Viktor Orban, a calificat nivelurile actuale ale ratelor dobânzii ca fiind „extrem de oneroase” pentru economie.

Banca a avertizat că procesul de dezinflație (de decelerare a ritmului anual al prețurilor de consum)  va fi lent. Economiștii estimează însă  că mai este loc pentru a reduce rata dobânzii cu până la 250 de puncte, până la sfârșitul anului.