Premierul maghiar Viktor Orban va muta luna viitoare ambasada Ungariei de la Tel Aviv la Ierusalim. Informația a fost furnizată de surse din Ministerul de Externe, citate de Times of Israel. Acestea au susținut că decizia Budapestei are legătură cu dorința liderului ungar de a-l ajuta pe premierul Benjamin Netanyahu, pe fondul controversei legate de planurile de slăbire a sistemului judiciar, care au fost comparate cu cele ale Ungariei.

Cei doi au ajuns la un acord în această privință în ultimele zile, detaliile fiind stabilite în timpul unor discuții intense între miniștrii de externe Eli Cohen și Peter Szijjarto, au declarat vineri oficiali de rang înalt din cadrul Ministerului de Externe pentru Zman Yisrael, site-ul afiliat în limba ebraică al cotidianului Times of Israel.

Primul stat membru al UE care deschide o ambasadă la Ierusalim

Mișcarea va face din Ungaria primul stat membru al Uniunii Europene care va deschide o ambasadă la Ierusalim, lucru căruia blocul comunitar se opune în absența unui acord de pace între Israel și palestinieni.

Surse de rang înalt din Ministerul de Externe care au confirmat transferul planificat al ambasadei au legat această mișcare de dorința lui Orban de a-l ajuta pe Netanyahu, acordându-i premierului o realizare diplomatică pe fondul instabilității politice legate de planurile controversate ale guvernului său de a revizui sistemul judiciar din Israel.

Netanyahu are relații strânse cu Orban

Netanyahu are de mult timp relații strânse cu Orban, care se află la putere din 2010. Legătura lor s-a întărit și mai mult de la revenirea lui Netanyahu la putere după alegerile generale din noiembrie, cei doi aducându-și laude unul altuia și căutând să dezvolte atât legăturile bilaterale, cât și cele personale. În timpul unei vizite în Israel în 2019, Orban a promis să înființeze un birou comercial cu „statut diplomatic” la Ierusalim, care s-a deschis câteva luni mai târziu.

„Este un moment foarte interesant pentru noi, deoarece este prima misiune diplomatică europeană deschisă la Ierusalim după multe decenii, iar trei diplomați maghiari vor fi repartizați la acest birou în scopuri comerciale”, a declarat atunci Netanyahu la ceremonia de deschidere, la care a participat alături de Szijjarto.

Mișcarea pe care Ungaria o conduce în acest moment

„Acest lucru este important pentru comerț, pentru diplomație și pentru mișcarea pe care Ungaria o conduce în acest moment pentru a schimba atitudinea în Europa față de Ierusalim.”

„Și există un teren care vă așteaptă chiar lângă ambasada americană”, a adăugat atunci Netanyahu, menționând decizia președintelui american Donald Trump de a recunoaște Ierusalimul drept capitală a Israelului și de a muta misiunea americană acolo în 2018.

După Statele Unite, alte câteva țări și-au mutat ambasadele la Ierusalim sau și-au anunțat intenția de a face acest lucru, Ungaria fiind acum de acord cu Israelul să își transfere ambasada de la Tel Aviv.