Potrivit lui Viktor Orban, grupurile de interese „pro-război”, implicit și adversarii săi, sunt președintele SUA, Joe Biden și administrația americană, dar și birocrații de la Bruxelles.

Cine sunt adversarii lui Viktor Orban?

Premierul maghiar i-a menționat, de asemenea, pe miliardarul și filantropul evreu George Soros și stânga maghiară condusă de fostul premier Ferenc Gyurcsány.

Viktor Orban a spus că în urmă cu mai mulți ani, Soros a scris „că țările din Europa Centrală ar trebui folosite ca proxy pentru un război împotriva Rusiei, deoarece europenii din Europa Centrală sunt mai toleranți decât Occidentul în ceea ce privește sacrificiul uman pe care îl presupune războiul”, relatează 444.hu.

Recent, acesta a acordat un interviu pentru publicația elvețiană Weltwoche, în cadrul căruia s-a referit la posibilitatea ca Rusia să piardă războiul ca la un scenariu negativ.

„Rusia este o putere nucleară. Acesta ar fi un șoc geopolitic, un cutremur potențial devastator la scară globală, mult mai rău decât prăbușirea Iugoslaviei”, a spus prim-ministrul Ungariei.

De asemenea, Viktor Orban și-a adus aminte ce i-a spus Vladimir Putin la Moscova cu două săptămâni înainte de începerea războiului.

„Problema lui Putin este reprezentată de bazele de rachete americane deja instalate în România și Polonia, precum și de posibila extindere a NATO în Ucraina și Georgia pentru a staționa arme acolo.

În plus, americanii au anulat tratate importante de dezarmare. Din acest motiv, Putin nu mai poate dormi liniștit noaptea”, a explicat premierul maghiar pentru Weltwoche.

Ungaria se simte târâtă în războiul împotriva Ucrainei

În cadrul aceluiași interviu, Viktor Orban s-a plâns de faptul că țara sa este „târâtă în război”, însă autoritățile de la Budapesta sunt destul de puternice astfel încât să poată țină țara departe de acest conflict militar.

Pe de altă parte, Ungaria a plătit o sumă uriașă pentru a asigura necesarul de energie al industriei ungare. De la 7 miliarde de euro cheltuiți în 2021, s-a ajuns în 2022 la nu mai puțin de 17 miliarde de euro în 2022.

Totul a plecat de la sancțiunile impuse de către Uniunea Europeană la adresa Rusiei, sancțiuni care au aruncat în aer prețul la petrol și gaze naturale, a afirmat el.