Cel mai bine plătiți angajați din România sunt în București, acolo unde salariul mediu trece de 4.600 de lei. Datele statistice INS arată că doar în Capitală și în județul Cluj salariile reușesc să treacă de 4.000 de lei.

Pe următoarele locuri în topul județelor cu cele mai mari salarii din România sunt Timiș, Ilfov și Sibiu, toate cu peste 3.500 de lei net.

La polul opus, la doar 100 de km de București, în județul Teleorman, este cel mai mic salariu mediu din țară, 2632 de lei. Potrivit informațiilor publicate pe site-ul Consiliului Județean, industria din Teleorman mai stă doar în cinci fabrici. Cea mai mare dintre ele fiind o fabrică de rulmenți. În rest. teleormănenii se bazează foarte mult pe agricultură, în special agricultură de subzistență.

Și în județele Maramureș, Covasna, Suceava și Harghita, salariile sunt relativ modeste în comparație cu ceea ce se oferă în alte județe.

Dacă ne uităm la ce industrii oferă cele mai mari salarii, aici topul a rămas neschimbat. Salarii generoase sunt în IT, de peste 8.700 de lei, dar și în industria extracției de petrol și gaze, precum și în intermedieri financiare, adică în sectorul bancar.

La polul opus, cele mai mici salarii sunt în hoteluri și restaurante, unde venitul este de sub 2.000 de lei. Salarii modeste oferă și angajatorii din fabricile de îmbrăcăminte și de mobilă, sau din industria alimentară.

Salariul minim va crește de la 1 ianuarie!

Salariul minim pe economie va creşte de la 1 ianuarie 2022! Hotărârea de Guvern a fost publicată în Monitorul Oficial.

Astfel, salariul minim brut pe economie va creşte cu 10,8% faţă de valoarea din prezent şi va ajunge, de la începutul anului viitor, la 2.550 de lei. Asta se va traduce printr-o majorare a salariului minim net cu 138 de lei. Salariul minim va creşte, de la 1 ianuarie, de la 1.386 de lei la 1.524 de lei.

O modificare importantă începând cu 1 ianuarie 2022 este eliminarea salariul minim pentru studii superioare. Odată cu majorarea salariului minim brut, acesta va depăşi suma de 2.350 de lei brut, cât era salariul minim pentru cei cu studii superioare.

În ceea ce priveşte salariul minim din construcţii, acesta nu se va modifica şi va rămâne la valoare de 3.000 de lei brut. Această sumă este scutită de contribuția la sănătate, impozit pe venit și Pilonul II. Românii care lucrează în construcţii vor încasa, în continuare, 2.362 de lei net.

Creşterea salariului minim poate aduce după sine şi alte modificări. Rămâne de văzut dacă se va majora şi punctul de amendă. El ar putea totuşi să rămână tot la 145 de lei, ca şi în anii trecuţi, adică să nu se actualizeze în funcţie de noua valoare a salariului minim.