Anunţ important de la ANOFM! Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă reia plata indemnizaţiei sub formă de şomaj tehnic, precum şi acordarea unor zile libere plătite părinţilor.

Este vorba despre măsurile de sprijin oferite mediului economic din România, în contextul pandemiei de COVID-19.

Continuă acordarea indemnizaţiei în cadrul măsurii “kurzarbeit”

În plus, continuă şi aplicarea măsurii “kurzarbeit”, mai transmis reprezentanţii ANOFM.

Este vorba despre măsura care oferă posibilitatea agenţilor economici să reducă cu 80% timpul de muncă lunar al angajaţilor pe perioada stării de urgenţă, de alertă sau de asediu, plus încă 3 luni după încetarea acesteia. ANOFM continuă acordarea indemnizaţiei de 75% din salariul de bază aferent orelor de reducere a programului de lucru.

Sprijin financiar sub formă de şomaj tehnic, până la finalul acestui an

ANOFM va acorda sprijin financiar sub formă de şomaj tehnic, până la 31 decembrie 2021, potrivit Ordonanţei de Urgenţă nr. 111/2021 pentru stabilirea unor măsuri de protecţie socială a angajaţilor şi a altor categorii profesionale în contextul interzicerii, suspendării ori limitării activităţilor economice, determinate de situaţia epidemiologică generată de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2.

Indemnizaţiile de care beneficiază salariaţii se stabilesc la 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat şi se suportă din bugetul asigurărilor pentru şomaj, dar nu mai mult de 75% din câştigul salarial mediu brut prevăzut de Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2021 nr. 16/2021, cu modificările şi completările ulterioare, transmite ANOFM.

Aceste indemnizaţii sunt supuse impozitării şi plăţii contribuţiilor sociale obligatorii, conform prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal şi nu se datorează contribuţie asiguratorie de muncă pentru acest sprijin financiar.

Zile libere plătite pentru părinţi

Părinţii vor beneficia de zile libere plătite, adică de plata unei indemnizaţii de 75% din salariul de bază corespunzător unei zile lucrătoare, dar nu mai mult de corespondentul pe zi a 75% din câştigul salarial mediu brut, pentru fiecare zi liberă acordată, în cazul suspendării cursurilor cu prezenţă fizică.

Decizia este luată în baza OUG nr. 110 din 2 octombrie 2021 privind acordarea unor zile libere plătite părinţilor şi altor categorii de persoane în contextul răspândirii coronavirusului SARS-CoV-2.

Zilele libere pot fi acordate până la finele anului şcolar 2021/2022, fără a se include vacanţele, explică ANOFM.

De această măsură pot beneficia părinţii care au copii în vârstă de până la 12 ani sau 26 de ani în cazul copilului sau adultului cu handicap, înscrişi la unităţi de învăţământ, inclusiv antepreşcolar în situaţia limitării sau suspendării activităţilor didactice care presupun prezenţa fizică a copiilor.