Angajații care urmează cursuri de prim-ajutor vor putea beneficia de o zi liberă

Super veste pentru angajații din România! Oamenii care urmează cursuri de prim-ajutor vor putea beneficia de o zi liberă din partea statului. Ziua liberă va fi plătită, iar angajatorul va putea recupera banii de la stat, prin scăderea pe impozitul pe venit datorat în acea perioadă.

Atenție! Această zi liberă se acordă numai la cererea angajatului, fiind nevoit să depună o dovadă a înscrierii sale la un curs de prim-ajutor, indiferent dacă lucrează la stat sau la privat. Sunt acceptate cursurile organizate de instituțiile statului, dar și de organizațiile nonguvernamentale sau orice altă entitate specializată și autorizată să organizeze cursuri de prim-ajutor.

Potrivit B1 TV, momentan, proiectul de lege care stabilește această regulă se află în dezbateri. El a fost creat pentru a încuraja oamenii să învețe să ofere primul-ajutor.

Guvernul a decis să facă o punte între Ziua Copilului și weekendul de Rusaliile Ortodoxe

Vă amintim că, cu câteva zile în urmă, Guvernul României a decis să se facă o „punte” între 1 Iunie (Ziua Copilului) și weekendul de Rusaliile Ortodoxe (cunoscute și drept „Pogorârea Sfântului Duh”, sărbătorite în a cincizecea zi de după Sfintele Paști. De Rusalii, este comemorată coborârea Sfântului Duh asupra celor 12 apostoli).

Astfel, elevii și anumiți angajați bugetari vor beneficia de o zi liberă și în ziua de vineri, 2 iunie 2023. Totuși, activitățile și cursurile programate pentru acea zi trebuie să fie recuperate ulterior, în altă zi. Cât despre angajaţii din mediul privat, au şi ei parte de o veste bună: vor primi o zi liberă pe 1 iunie, indiferent dacă sunt părinţi sau nu.

Amintim că decizia privind ziua liberă de 2 iunie, care pică vineri, a fost luată de către Guvernul României încă din decembrie 2022.

Până când puteți recupera zilele libere de care nu v-ați bucurat în 2021 și 2022?

De altfel, cele 20 de zile libere legale minime de concediu de odihnă de care nu v-ați bucurat în 2021 vă pot fi acordate, cel târziu până pe data de 30 iunie 2023, iar zilele libere de care nu v-ați bucurat în 2022 vă pot fi acordate până pe data de 30 iunie 2024.

Toți salariații din România au dreptul, anual, la un concediu de odihnă plătit de angajatorul lor cu o durată minimă de 20 de zile lucrătoare, raportat la perioada de activitate prestată. În plus, puteți conveni zile suplimentare de concediu de odihnă.

„În cazul în care salariatul, din motive justificate, nu poate efectua, integral sau parțial, concediul de odihnă anual la care avea dreptul în anul calendaristic respectiv, cu acordul persoanei în cauză, angajatorul este obligat să acorde concediul de odihnă neefectuat într-o perioadă de 18 luni începând cu anul următor celui în care s-a născut dreptul la concediul de odihnă anual”, scrie în Codul Muncii.

Atenție! Concediul medical nu vă poate afecta concediul de odihnă.