Guvernul va prelungi măsura muncii flexibile în 2022? Directorul ANOFM: Sigur o să fie bani din bugetul de stat

Declarația directorului Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) a fost făcută în cadrul Conferinţei Naţionale a Industriei Ospitalităţii.

„Sigur o să fie bani din bugetul de stat, dacă se va aproba prelungirea acestei măsuri, dar cred că se va aproba dacă va fi nevoie, pentru că au existat ordonanţe de urgenţă cu măsuri covid care, deşi deadline-ul era decembrie 2020, ele au fost prelungite până în decembrie sau până în iulie ale acestui an. Deci sunt optimistă, sunt convinsă că aşa cum s-a decis prelungirea unor măsuri, aşa se va decide şi prelungirea kurzarbeit.

În momentul de faţă kurzarbeit este până în decembrie 2021, nu ştim cum va fi la anul, cum se va calcula, probabil că vor exista nişte modificări ale acestei ordonanţe”, a transmis Simona Ţiparu.

Instituţia are bugetul necesar pentru plăţile pe măsura muncii flexibile

De asemenea, aceasta completat că în prezent instituţia are bugetul necesar pentru plăţile pe măsura muncii flexibile.

„Măsurile pe SURE sunt cele pe şomaj tehnic şi cea de 41,5%, deci nu ar intra şi kurzarbeit, care este doar din bugetul naţional. Fundamentarea bugetului pe anul viitor se va face undeva luna viitoare. Prin urmare noi o să transmitem către Ministerul de Finanţe sumele pe care le vom considera ca fiind necesare pentru anul viitor. (…) După rectificarea bugetară totul este în regulă din punctul nostru de vedere, avem buget pe kurzarbeit”, a mai spus Simona Ţiparu.

Mai mult, directorul ANOFM le-a transmis patronilor din domeniul HoReCa faptul că aplicarea măsurii de muncă flexibilă pune probleme birocratice angajaţilor de la Agenţia Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă.

„Din experienţa noastră ca instituţie publică şi din experienţa colegilor care lucrează, pot spune că această măsură este extrem de birocratică şi pentru noi, ca funcţionari publici. Sunt de făcut foarte multe verificări, noi suntem destul de puţini ca număr, necesită foarte multe verificări şi-n alte baze de date, respectiv ANAF şi aşa mai departe”, a conchis Simona Ţiparu.