Mihaela și Dan au plănuit vacanța de 1 Mai încă de acum câteva luni, când și-au cumpărat, la ofertă, bilete de avion pentru Istanbul cu 100 euro de persoană, dus-întors. Au mai plătit încă 200 de euro pentru o cameră dublă, patru nopți, cu mic dejun inclus, la hotel de patru stele, iar acum își pregătesc bagajele.

Dar cei care își aleg vacanța din timp sunt puțini, majoritatea aflându-se pe ultima sută de metri, în căutarea locului perfect de 1 Mai, fie că vorbim de ofertele externe, fie de cele interne. Așa că, cei care nu au ales Bulgaria, Grecia sau Turcia, țări care conduc topul pentru vacanțele internaționale, aleg acum stațiunile de pe litoralul românesc, dintre care unele au fost deja vândute în proporție de aproape 100%. Este vorba despre Vama Veche și Mamaia, pe cât de diferite ca public-țintă, pe atât de căutate.

Locurile în Vamă, epuizate

„În prezent, Vama Veche este vândută în întregime. Am avut solicitări încă din februarie. În plus, am crescut prețurile cu 30% față de anul trecut, pentru că și costurile noastre sunt mai mari. Chiar și așa, ne-am păstrat clienții vechi“, punctează un proprietar de pensiune din Vamă, fără a-și spune numele. De aceea, nu mai miră pe nimeni că aici o cameră de două locuri, în condiții modeste și fără mic dejun, costă cât o cameră la un hotel de patru stele în Mamaia. „Dacă se poate, de ce să nu profităm? Turiștii vin oricum“, continuă același proprietar. În general, în această perioadă, turiștii își organizează singuri concediul și, spun ei, ies mai ieftin cu 40% decât dacă ar fi cumpărat vacanța prin intermediul unei agenții. Totuși, și agențiile o duc bine, mai ales că, explică reprezentanții acestora, cererile au crescut cu 15% față de anul trecut.

În afară de litoralul românesc, care acoperă 80% din cerere, potrivit datelor oferite de agențiile de turism, s-au vândut bine și stațiunile montane, prețul pentru un pachet de patru zile ajungând la 500 de lei de persoană. Dar nu se pot compara nici pe departe cu litoralul.

La munte mai sunt locuri, „chiar pe alese“, la Bran, Moeciu, Poiana Mărului, Râșnov sau Poiana Brașov. Aici, turiștii pot cumpăra un pachet de trei-patru zile cu 20% mai ieftin decât în perioada Paștelui. Iar explicația proprietarilor de pensiuni este simplă: „încercăm să ne vindem produsul pe ultima sută de metri“, spun ei.

Bulgaria, pe primul loc la extern

Ca destinații externe, cea mai solicitată este Bulgaria, sejururi de câteva zile pe litoral. În acest caz, valoarea medie a unui pachet cumpărat prin agenții este de 150 euro de persoană. Această destinație este urmată de Grecia. „Deja au început primele curse charter către insulele grecești: Corfu, Creta și Rodos. Foarte mulți turiști aleg să călătorească acum, în debutul sezonului estival. Un interes mare al turiștilor în această perioadă îl observăm în descoperirea de noi destinații pentru anul 2014. Mă refer, în principal, la insulele din zona Mării Ionice, cum ar fi Kefalonia, Lefkada, Parga, Corfu și Zakynthos. Noi am pregătit deja chartere care să satisfacă cererea mare pentru zone neexplorate încă de marea masă de turiști români“, spune Marius Pandel, CEO Christian Tour.

Valoarea medie a unui asemenea pachet turistic este de aproximativ 250 euro de persoană. O categorie aparte pentru agenții sunt turiștii dispuși să plătească sume mai mari, de peste 1.000 de euro, chiar și pentru o vacanță scurtă. În acest caz, sunt destinațiile mai îndepărtate, cum ar fi Emiratele Arabe Unite, Republica Dominicană, Jamaica. 

Potrivit datelor agențiilor, piața locală de turism a crescut puțin anul trecut, depășind ca valoare pragul de un miliard de euro. Iar pentru anul acesta, așteptările sunt și mai mari, principalele provocări fiind pe partea de online şi tehnologie, pentru că în România vânzările online în turism sunt la un nivel destul de scăzut comparativ cu media europeană.

 

150 de euro este valoarea medie a unui pachet cumpărat prin agențiile de turism pentru Bulgaria și acoperă servicii all inlusive pentru trei nopți la patru stele

 

Destinații cerute de 1 Mai

VAMA VECHE – O noapte într-o cameră dublă a ajuns să coste 200 de lei, deși aici nu sunt condiții de patru stele ca în alte stațiuni de pe litoral;

Stațiunea MAMAIA – Aici cel mai bine s-au vândut pachetele all inclusive, la hoteluri de patru stele, prețul total ajungând la 500 de lei pentrui trei nopți;

Litoralul bulgăresc – Ca în fiecare an, turiștii români au ales stațiunile din Bulgaria, unde au plătit între 100 și 200 euro pentru un pachet.