Cetățenii europeni au făcut în 2017 până la 1,3 miliarde de călătorii mai lungi de o noapte, acumulându-se astfel un total de 6,4 miliarde, cu o medie de 5,1 nopți.

Comparativ cu 2016, numărul de călătorii turistice a crescut cu 4%, iar 73% dintre acestea au fost în țara de proveniență (călătorii interne), în timp ce 27% au fost în afara țării (călătorii externe). Dintre acestea 21% au fost către alte state UE și 6% către destinații în afara spațiului comunitar.

Mijlocul de transport premodminant a fost automobilul, fie personal sau închiriat, într-un procentaj de 64%, urmat de avion (17%), tren (11%), autobuze (6%) și ambarcațiuni (2%). Avionul a fost principalul mijloc de transport pentru călătoriile externe (56%), în timp ce automobilul a fost preferat pentru cele interne (76%), urmat de tren (13%).

Majoritatea zborurilor au fost în scopuri personale (82%) în timp ce restul de 18% au fost în interes de afaceri. Aproape jumătate din aceste călătorii (49%) au fost pentru concedii iar 35% pentru vizitarea rudelor sau prietenilor, 12% pentru afaceri și 4% pentru alte scopuri.

Peste jumătate din cele 6,4 miliarde de nopți cumulate în 2017, de către cetățenii UE, din calatoriile turistice au fost petrecute în chirie (55%). Hotelurile sau tipurile de cazare similare au ieșit pe primul loc cu 32%, în timp ce locurile de camping au cumulat 6%, iar alte tipuri de cazare 17% (locuințe de vacanță închiriate, apartamente, hostel).

Datele au fost furnizate de Eurostat, biroul de statistică al Uniunii Europene.