Marcel Ciolacu mulțumește Germaniei și atacă voalat Austria

Marcel Ciolacu, mesaj tranșant către Austria! Luni, pe data de 2 octombrie, prim-ministrul a mulțumit Germaniei pentru sprijinul acordat cu privire la aderarea României la spațiul Schengen.

Acesta a spus că „aceasta barieră Schengen a ajuns să reprezinte, cu adevărat, ultima rămășiță a divizării Europei.”

„Unificarea Germaniei, pe care o sărbătorim astăzi, este un simbol pentru unificarea celor două jumătăți ale Europei – Estul și Vestul. Iar România este beneficiară directă a evenimentelor istorice marcate de căderea Zidului Berlinului, în noiembrie 1989, și continuate cu căderea tuturor regimurilor comuniste din Europa, inclusiv Revoluția din Decembrie ‘89”, a declarat șeful Executivului, citat de Mediafax.

Premierul a subliniat că „suntem azi membri cu drepturi depline ai Uniunii Europene și ai NATO. Ne bucurăm de consecințele apartenenței la comunitatea de valori occidentale: dezvoltare economică, un trai mai bun pentru cetățenii noștri, mai multă securitate. Datorăm o parte din aceste realizări sprijinului constant oferit de Germania.”

„Încep, așadar, prin a mulțumi Germaniei pentru această susținere, iar mai recent pentru suportul ferm acordat aderării noastre la spațiul Schengen. Aceasta barieră Schengen a ajuns să reprezinte, cu adevărat, ultima rămășiță a divizării Europei”, a adăugat el.

Germania este cel mai important partenere comercial al României

Marcel Ciolacu a mai precizat că Germania este cel mai important partener comercial al României și al doilea investitor în economia țării noastre. Acesta a subliniat, totodată, că anul trecut, schimburile comerciale au depășit 40 miliarde de euro, iar peste 25.000 de firme cu capital german sunt înregistrate în România și contribuie la dezvoltarea țării noastre.

„Există încă un potențial semnificativ neexploatat pentru creșterea și diversificarea comerțului bilateral și a investițiilor. Este important să valorificăm oportunitățile create de remodelarea comerțului internațional, de transformarea digitală și tranziția verde și să ne adaptăm împreună la economia viitorului”, a spus el.

Potrivit șefului Executivului, „Forumul Economic Româno-German organizat zilele trecute la Berlin este un excelent exemplu pentru modul în care putem stimula în continuare relațiile economice bilaterale.”

„Mulțumesc partenerilor germani pentru ocazia de a ne întâlni și discuta proiecte de noi parteneriate în sectoare strategice”, a adăugat acesta.

Lumea se schimbă din cauza războiului din Ucraina

De asemenea, Marcel Ciolacu a vorbit despre comunitatea germană din România și despre cea română din Germania.

„Ca oameni de stat, trebuie să răspundem cu promptitudine provocărilor istoriei. Așa cum a spus Cancelarul Scholz anul trecut, imediat după agresiunea ilegală a Rusiei împotriva Ucrainei, lumea trece printr-o mișcare tectonică epocală.

Este un punct de cotitură care ne obligă să regândim nu doar strategiile noastre de securitate, ci și pe cele de dezvoltare economică și de infrastructură”, a spus el.

Premierul a adăugat că „împreună cu Germania și cu celelalte state cu valori similare, România a contribuit masiv la eforturile de sprijin multidimensional pentru Ucraina. Tot împreună, trebuie să dăm direcția noii epoci. Să ne consolidăm postura de apărare pe flancul estic al NATO. Să modelăm arhitectura europeană astfel încât să includă și celelalte state cu aspirații europene, pe baza meritelor proprii. Să reconfigurăm infrastructura critică astfel încât să fim mai puțin dependenți de energie sau de tehnologii provenite din spații cu risc strategic. Și să contribuim la diminuarea sărăciei globale prin furnizarea de hrană către zonele defavorizate ale lumii. Pentru toate aceste proiecte de anvergură, știm că putem conta pe Germania.”

„Și o spun aici, felicitându-vă încă o dată cu ocazia Zilei Unității Germane: să fiți siguri că și Germania poate conta pe România„, a conchis Marcel Ciolacu.